Cash sau card, cum plătim în concediu? Cum se fac plăţile în cele mai frecventate destinaţii de vacanţă ales de români
Spune-mi unde călătoreşti, ca să-ţi spun cum să plăteşti! Deşi începem să folosim cardul tot mai mult în vacanţă, ar trebui să stii cât de sigure sunt plăţile digitale în destinaţia aleasă.
De Ingrid Tîrziu la 03.07.2023, 20:13O vacanţă liniştită începe cu felul în care plăteşti. În ţări precum Turcia sau Albania, des frecventate de români, mai sunt încă probleme cu plăţile digitale, aşa că trebuie să avem în portofel şi bani cash, în moneda locală. La polul opus, în Muntenegru, de exemplu, este mai recomandat să plătim cu cardul, pentru că la casele de schimb valutar ne-am putea confrunta cu bancnote false. În cazul Greciei şi Bulgariei, plata digitală s-a dezvoltat în ultimii ani, însă nu peste tot, aşa că ar trebui să ne împărţim bugetul - cash şi card.
Ce trebuie făcut în caz de fraudă
Date recente arată că 80% dintre români preferă să plătească cu metode digitale, atunci când pleacă în vacanţă: de la telefoane, carduri sau alte dispozitive electronice. 35% dintre ei spun că au de cheltuială în vacanţă între 300 şi 600 de euro de persoană. Recomandarea este să avem economii de vacanţă atât pe card, cât şi în numerar, pentru a evita situaţiile neplăcute. "Să plece cu 30-40% cash. În concediu, banii se cheltuie mult mai uşor, mult mai repede, şi atunci mai ales la începutul concediului prefer să plătesc cu cash, ca să îi simt mai uşor cum pleacă", a declarat Adrian Asoltanie, consultant financiar. Dacă alegem să plătim cu cardul, este esenţial să ştim câteva reguli simple, pentru a nu ajunge să plătim un comision substanţial, atât la bancomate, cât şi la aparatele POS.
"Există companii de bancomate specializate. Unde comisioanele sunr extrem de ridicate. Să caute bancomate ale băncilor locale. În Grecia şi în Croaţia, de asemenea nu prea mai există bancomate ale băncilor locale în zonele pur turistice", a declarat Cezar Dumitru, blogger de călătorie. "Să utilizaţi întotdeauna cursul de schimb al emitentului. Deci să selectaţi întotdeauna moneda locală pentru care vreţi să efectuaţi plata", a declarat Florin Pintilie, sef departament carduri bancă. Economiştii spun că situaţiile de fraudă sunt rar întâlnite, dar dacă ne confruntăm cu ele trebuie să blocăm imediat cardul prin aplicaţia mobilă bancară sau să contactăm banca în cel mai scurt timp. Putem cere şi un nou card electronic, pe care să îl putem folosi în portofelul virtual, pentru a ne putea continua liniştiţi călătoria.