Antena LIVE

Curs valutar

Secretul oraşului cu cele mai mici preţuri la încălzire din ţară. Cât ne costă căldura în diverse orașe din România. Analiză

Subvențiile la infinit nu vor rezolva problema costurilor de încălzire în România, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă într-o analiză transmisă Observator. Oradea are cele mai mici preţuri nesubvenționate din ţară la încălzirea în sistem centralizat datorită numărului mare de consumatori racordați la sistemul de termoficare. În Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât prin sistemul de termoficare. 

De la 25.01.2023, 11:34
WhatsApp
Galerie (8)
Înlocuire conducte de apă caldă în Bucureşti Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În Bucureşti, cu subvenţii la energie, cel mai ieftin mod de încălzire este cel prin termoficare, urmat de lemne de foc, gaze şi energie electrică. Fără subvenţiile de 64% cel mai ieftin mod de încălzire este cel cu gaz, urmat de lemne şi apoi termoficare şi energie electrică. Dar, fără investiţii în sisteme eficiente atât locuitorii Capitalei cât şi cei din restul ţării vor avea de înfruntat costuri tot mai mari la încălzire pe viitor, atrage atenţia Dumitru Chisăliță. 

Redăm mai jos analiza integrală:

Obținerea celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și mai important perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia. Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile de încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Această situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea ei nu stă subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc.

Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită. Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea.

Pe acelaşi subiect

Cum te încălzeşti cel mai ieftin în Bucureşti

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalaţiilor) în două orașe din România pentru diverse forme de încălzire a locuințelor: Oradea și București.

Se poate observa că în situația în care există subvenții la energie electrică, gaze naturale, lemne de foc și energie termică, a determinat următorul clasament:

  1. lemne de foc – cu precizarea că în urma plafonării prețului pentru acestea ele au dispărut de pe piață, determinând tăieri de arbori la întâmplare, o exploatare ineficientă a masei lemnoase, folosirea lemnelor umede, cu randamente energetice reduse, cu emisii mari de CO2 şi alte substante poluante.
  2. gaze naturale – care au ajuns să fie folosite aproape exclusiv pentru a fi arse și nu în petrochimie acolo unde valoarea adăugată este mult mai mare.
  3. termoficare – un sistem regândit în ultimii ani, pe principii corecte de dimensionare şi grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maximă a risipei, cu randamente energetice și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înată eficiență.

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari.

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este cel de termoficare (cu o subvenție de 64%), iar în cazul eliminării subvențiilor aceeași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din formele de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporţional cu creșterea ineficienței nu va duce decât la probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințe odată cu la colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe când sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani).

Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare duce la o scădere a costurilor unitare și la cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important, la perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.

În graficul de mai jos se poate vedea că situația în unele orașe din România este chiar mai rea decât în București, spre exemplul în Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, ceea ce este de-a dreptul absurd. 

Prețul la energie se va dubla la fiecare din deceniile următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incalzire subventie bucuresti oradea costuri termoficare
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025