Antena LIVE

Curs valutar

Secretul oraşului cu cele mai mici preţuri la încălzire din ţară. Cât ne costă căldura în diverse orașe din România. Analiză

Subvențiile la infinit nu vor rezolva problema costurilor de încălzire în România, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă într-o analiză transmisă Observator. Oradea are cele mai mici preţuri nesubvenționate din ţară la încălzirea în sistem centralizat datorită numărului mare de consumatori racordați la sistemul de termoficare. În Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât prin sistemul de termoficare. 

De la 25.01.2023, 11:34
WhatsApp
Galerie (8)
Înlocuire conducte de apă caldă în Bucureşti Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În Bucureşti, cu subvenţii la energie, cel mai ieftin mod de încălzire este cel prin termoficare, urmat de lemne de foc, gaze şi energie electrică. Fără subvenţiile de 64% cel mai ieftin mod de încălzire este cel cu gaz, urmat de lemne şi apoi termoficare şi energie electrică. Dar, fără investiţii în sisteme eficiente atât locuitorii Capitalei cât şi cei din restul ţării vor avea de înfruntat costuri tot mai mari la încălzire pe viitor, atrage atenţia Dumitru Chisăliță. 

Redăm mai jos analiza integrală:

Obținerea celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și mai important perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia. Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile de încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Această situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea ei nu stă subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc.

Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită. Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea.

Pe acelaşi subiect

Cum te încălzeşti cel mai ieftin în Bucureşti

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalaţiilor) în două orașe din România pentru diverse forme de încălzire a locuințelor: Oradea și București.

Se poate observa că în situația în care există subvenții la energie electrică, gaze naturale, lemne de foc și energie termică, a determinat următorul clasament:

  1. lemne de foc – cu precizarea că în urma plafonării prețului pentru acestea ele au dispărut de pe piață, determinând tăieri de arbori la întâmplare, o exploatare ineficientă a masei lemnoase, folosirea lemnelor umede, cu randamente energetice reduse, cu emisii mari de CO2 şi alte substante poluante.
  2. gaze naturale – care au ajuns să fie folosite aproape exclusiv pentru a fi arse și nu în petrochimie acolo unde valoarea adăugată este mult mai mare.
  3. termoficare – un sistem regândit în ultimii ani, pe principii corecte de dimensionare şi grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maximă a risipei, cu randamente energetice și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înată eficiență.

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari.

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este cel de termoficare (cu o subvenție de 64%), iar în cazul eliminării subvențiilor aceeași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din formele de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporţional cu creșterea ineficienței nu va duce decât la probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințe odată cu la colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe când sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani).

Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare duce la o scădere a costurilor unitare și la cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important, la perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.

În graficul de mai jos se poate vedea că situația în unele orașe din România este chiar mai rea decât în București, spre exemplul în Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, ceea ce este de-a dreptul absurd. 

Prețul la energie se va dubla la fiecare din deceniile următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incalzire subventie bucuresti oradea costuri termoficare
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024