Antena Meniu Search
x

România are cele mai mari creșteri de preț la curent din UE. Cifrele "devastatoare" care arată proasta gestionare a crizei energetice. Analiză

România este țara cea mai săracă energetic din UE, susţine președintele Asociației Energia Inteligentă Dumitru Chisăliță într-o analiză trimisă Observator. Statisticile Eurostat prezintă situația dezastroasă.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 01.11.2022, 12:06

România, deși a fost una dintre primele țări din UE care a plafonat prețul la energie electrică, conform Eurostat este țara care se găsește în grupa țărilor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului la energie electrică pentru populație (a patra cea mai mare creștere a prețului la energie electrică pentru populație).

Explicația este legată de modul în care s-a produs plafonarea prețului pe grupe de consum (mai ales că unii dintre consumatorii casnici de fapt nu au beneficiat de plafonarea prețului), dar mai ales de faptul că România a fost printre puținele țări care nu și-a redus fiscalitatea din energie, susţine expertul.

Eurostat

Conform Eurostat, România are al 10 lea cel mai mare preț din UE, găsindu-se în grupa țărilor cu cea mai scumpă energie electrică pentru populație.

Pe acelaşi subiect

Eurostat

Salariul minim brut în Romania a avut cea mai mare creștere în ultimii 10 ani din Europa, acesta a crescut cu 120%, dar în același timp au crescut și taxele și prețurile, diminuând efectul acestei creșteri. Cu toate acestea România are al 3 lea cel mai mic salariu minim brut din UE, dar penultimul cel mai mic salariu minim net din Europa, după aplicarea taxelor.

Eurostat

România nu și-a redus fiscalitatea din energie

Îngrijorător este faptul că deși prețul a fost plafonat la energie electrică în semestrul I 2022, luând în considerare salariul minim brut al țărilor din UE (conform datelor Eurostat pentru luna iulie 2022) și raportându-l la prețul mediu al energiei electrice pentru populație din semestrul I 2022 (conform datelor Eurostat), România se găsește pe ultimul loc în UE, având cea mai mare sărăcie energetică din Uniune, arată Dumitru Chisăliţă.

Acest aspect este cauzat de o proastă gestionare a crizei energetice din ultimele luni, în lipsa unor măsuri eficace de reducere a sărărciei energetice, dar mai ales a hotărârii de a păstra fiscalitatea mare în energie cu scopul de a profita de această criză și a se aduce bani mai mulți la bugetul României, explică Dumitru Chisăliţă.

În același registru se încadrează și evoluția prețului energiei electrice la consumatorii non casnici din România, care deși plafonat în semestrul I 2022, a plasat România în rândul celor mai mari creșteri ale prețului la energie electrică (a doua cea mai mare creștere a prețului din UE și al patrulea cel mai mare preț din UE). Acest aspect este deosebit de îngrijorător în perspectiva semestrului II 2022, unde începând cu 1 septembrie 2022, o mare parte din consumatorii non casnici nu mai beneficiază de preț plafonat sau beneficiază doar parțial de preț plafonat, arată sursa citată. 

Asta va scoate multe companii din zona de competivitate europeană, ceea ce va determina în lipsa unor acțiuni imediate: relocarea industriei din România către țări unde energia este mai ieftină, reducerea activității unor industrii și falimentul altora.

Eurostat

Aceștia sunt indicatori după care ar trebui să se ghideze autoritățile în evaluarea eficienței măsurilor de diminuare a crizei energetice, iar aceștia sunt devastatori, concluzionează expertul în energie. 

Eurostat

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri economice » România are cele mai mari creșteri de preț la curent din UE. Cifrele "devastatoare" care arată proasta gestionare a crizei energetice. Analiză