Cât timp ar rezista Europa dacă Rusia taie total gazul
Uniunea Europeană poate face față pe termen scurt, dacă rămâne fără toate importurile de gaze rusești. Acest lucru ar avea însă „consecințe economice profunde” și ar necesita măsuri de urgență pentru a reduce cererea, se arată într-o analiză a think tank-ului Bruegel, citată de Reuters.
De Redactia Observator la 28.01.2022, 16:30Tensiunile tot mai mari dintre Occident și Rusia cauzate de criza de la granițele Ucrainei a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa. Drept urmare, Comisia Europeană și Statele Unite investighează surse alternative în cazul în care Rusia ar opri complet exporturile de gaze către Europa, potrivit Reuters.
Bruegel, un think tank european specializat în economie, susține într-o analiză că, dacă Rusia întrerupe toate gazele, UE ar trebui să crească importurile de gaz natural lichefiat (GNL) și să impună măsuri de urgență pentru a reduce cererea - cum ar fi închiderea fabricilor - pentru a evita deficituri severe.
Uniunea Europeană poate face față unei opriri totale a gazelor rusești, doar pe termen scurt
Un astfel de scenariu ar avea „consecințe profunde pentru economie”. „Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile și costisitoare pentru Europa ca să gestioneze ordonat situația”, a explicat Simone Tagliapietra, expert la Bruegel. Creșterea prețurilor la gaze din ultimele luni și livrăririle sub așteptări din partea Rusiei au crescut facturile consumatorilor casnici din Europa și au forțat unele industrii dependente de gaze să reducă producția.
- Exclusiv Observator. Comparaţie: cât a venit factura la Parlament în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020
- Joe Biden l-a sunat pe preşedintele Zelensky şi i-a spus că "lucrurile nu merg bine", iar Ucraina trebuie "să se...
- Semnale mixte trimise de Moscova. Sergei Lavrov: "Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Noi nu vrem războaie"
Rusia furnizează aproximativ 40% din consumul de gaz al UE, dar dependența variază de la o țară la alta. Statele Europei Centrale și de Est cu conducte concepute pentru a importa gaze din Rusia ar putea fi afectate mai mult de lipsuri decât statele din Vest, dacă Moscova ar tăia aprovizionarea, susține Bruegel, care realizează cercetări pentru miniștrii și instituțiile din UE, inclusiv Parlamentul European.
Analiza Brugel mai arată că infrastructura permite o majorare a capacității de importuri săptămânale de gaz natural din Norvegia și nordul Africii precum și de gaz natural lichefiat, înlocuind aproape cantitățile primite de la Rusia în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, dacă aceste țări nu cresc livrările, tot ar fi necesare măsuri de reducere a cererii.
Cât rezistă Europa dacă rămâne fără gaz rusesc
Într-un scenariu cu vreme foarte rece și fără gaz rusesc din februarie, depozitul de gaz al UE riscă să fie golit până la sfârșitul lunii martie, estimează Bruegel. Situația ar fi mai greu de gestionat dacă aprovizionarea cu gaze rusești ar fi întreruptă pe durata unei ierni întregi, în viitor.
Europa ar trebui să reducă în continuare consumul de gaze. Ce opțiuni are? O producție mai mare de energie pe bază de cărbune, care ar duce la mai multe emisii de CO2, sau Germania să amâne închiderea centralelor nucleare, o problemă sensibilă din punct de vedere politic.
O creștere a cererii de GNL ar putea duce la fel la creșterea prețurilor, lovind economia UE și țările mai sărace care vor fi nevoite să liciteze pentru a cumpăra GNL. Datele din 2021 arată că terminalele europene de GNL și capacitatea conductelor neutilizate ar putea acoperi din punct de vedere tehnic volumul de gaz pe care Europa îi primește de la Rusia.
În practică, însă, lucrurile riscă să nu stea chiar așa, având în vedere capacitatea globală limitată de lichefiere și contractele existente ale furnizorilor de a trimite cargouri cu GNL în Asia.