Antena Meniu Search
x

Semnale mixte trimise de Moscova. Sergei Lavrov: "Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Noi nu vrem războaie"

Moscova a transmis, vineri, cel mai puternic semnal din ultima perioadă că este dispusă să negocieze garanțiile de securitate cu Statele Unite și că nu dorește un război cu Ucraina. "Dacă depinde de Rusia, nu va fi niciun război. Noi nu vrem războaie. Dar nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare", a declarat ministrul de Externe rus Sergei Lavrov, una dintre cele mai importante voce ale regimului de la Kremlin.

de Redactia Observator

la 28.01.2022, 16:06

ministrul de externe rus Sergei Lavrov
Semnale mixte trimise de Moscova. Sergei Lavrov: "Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Noi nu vrem războaie" - Profimedia Images

Rusia a masat zeci de mii de militari lângă frontiera cu Ucraina în încercarea ei de a redesena arhitectura de securitate din Europa de după Războiul Rece. Însă Statele Unite și aliații din NATO l-au avertizat pe Vladimir Putin că va fi scanționat economic rapid și sever în cazul în care armata rusă va invada teritoriul ucrainean. Sergei Lavrov consideră, în continuare, că Occidentul ignoră interesele Rusiei, dar că măcar există "ceva" în răspunsul comun SUA-NATO, livrat, pe 26 ianuarie, de ambasadorul american John Sullivan.

Cele 8 solicitări ale Rusiei

  • Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
  • Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.
  • Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
  • Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte.
  • Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.
  • Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.
  • Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.
  • Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă. 

Sergei Lavrov se așteaptă la o nouă întâlnire cu secretarul de stat Antony Blinken

Ministrul rus a declarat, la o stație radio, că se așteaptă la o nouă întâlnire cu secretarul de stat Antony Blinken în următoarele săptămâni, după ce la ultima lor întrevedere, de la Geneva, nu s-a înregistrat niciun progres. Comentariile lui Sergei Lavrov sunt, potrivit Reuters, sunt printre cele mai conciliatoare de la izbucnirea crizei ruso-ucrainene. Contrapropunerile Statelor Unite ar fi mai bune decât cele ale Alianței Nord-Atlantice, a fost de părere ministrul.

Cu toate că răspunsurile oferite de SUA și NATO nu au fost făcute publice, atât regimul de la Washington cât și NATO au precizat că sunt dispuse se negocieze cu Moscova pe mai multe subiecte, inclusiv controlul armelor. Însă ambasadorul Statelor Unite la Moscova crede că mobilizarea militară de la granița Ucrainei ar permite o invazie cu puține avertismente și a cerut retragerea militarilor. "E ca și cum noi discutăm sau negociem. Dacă eu pun un pistol pe masă și spun că vreau pace, e amenințător", a declarat John Sullivan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Semnale mixte trimise de Moscova. Sergei Lavrov: "Dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Noi nu vrem războaie"