Cât va costa un litru de benzină dacă acciza va fi redusă cu 50%. Măsura trebuie aprobată şi de UE
Se iau măsuri şi după explozia preţurilor la benzină şi motorină. Guvernul vrea reducerea accizei. Măsura ar trebui să ducă la ieftinirea combustibililor cu aproximativ un leu. Timp de trei luni. Mai este nevoie însă şi de acordul Comisiei Europene.
De Mădălina Chiţac la 22.02.2022, 19:27Numai în ultima lună preţul benzinei a crescut cu 6,9%, iar cel al motorinei cu 7,6%. Faţă de 2021, diferenţa e uriaşă: 30 de procente. "Nici nu ştiu să mai fac socoteala. Cresc preţurile. Ba scad, ba cresc. Dar mai mult cresc decât scad", spune un trecător care plăteşte "70-100 de lei pe zi. Înainte plăteam 35 de lei pe zi".
Companiile, afectate de scumpirea benzinei
În avalanşa scumpirilor, victime sigure sunt şi firmele. În special cele dependente de consumul de carburanţi. O companie de livrări are, spre exemplu, 3.200 de maşini. Autovehicule care, lunar, folosesc peste un milion de litri de combustibili. "Impactul cel mai mare îl vedem în transportul dintre centrele logistice, acolo unde folosim maşini de mare tonaj. Doar pe acest proces, impactul e de peste 20%", explică Alin Abălaşei, director operaţional firmă curierat.
"Clar vom fi afectaţi, având în vedere că noi livrăm atât în Bucureşti, în ţară şi în afara ţării. Acest cost de transport o să se transforme în costul mărfii, ceea ce va duce la o creştere a preţului către client. Anul acesta, între 5 şi 10% vor fi măririle de preţuri", este de părere Adriana Arhire, reprezentant firmă IT.
- Scad preţurile la benzină şi motorină. Liderii coaliţiei s-au înţeles pentru reducerea accizei la carburanţi
- Benzina a depăşit pragul de 7 lei pe litru la unele staţii. Sfatul specialiştilor pentru cei care vor să...
- Preţul carburanţilor a explodat. Unde găseşti benzină şi motorină ieftine în Bucureşti
Reducerea accizei la carburanţi, agreată de Guvern
Coaliţia de guvernare s-a înţeles, într-un final, asupra reducerii accizelor la carburanţi cu 50%. Măsură care ar putea fi aplicată timp de 3 luni. Accizele reprezintă, în prezent, undeva la 40% din costul carburanţilor. Dacă acciza scade, plătim mai puţin pentru benzină şi motorină. Spre exemplu, acum un litru de carburant depăşeşte 7 lei. Odată cu scăderea accizei va ajunge la 6 lei. "Tot e puţin. Ce-i un leu? Ne ia odată un leu şi pe urmă mai pune încă doi", spune un român.
Acordul UE, necesar pentru reducerea accizei
Reducerea accizei nu se poate face însă fără acordul Uniunii Europene. "Dacă dorim această reducere de acciză trebuie să solicităm o derogare de la comunitatea europeană. Un răspuns al UE nu se obţine de pe o zi pe alta, dar au termene rezonabile. Câteva săptămâni", afirmă Adrian Benţa, analist fiscal.
Până atunci însă, nimeni nu garantează că preţurile vor sta pe loc. "Ea costa cam 3-4 miliarde de lei. N-aş vrea doar să luăm banii din buzunarul nostru şi să-i transmitem în buzunarul companiilor. Dacă nu avem garanţia că preţul scade la pompă, eu nu aş face măsura", a declarat Florin Cîţu, preşedintele PNL. "Să fie bine înţeles că nu vor creşte preţurile în această perioadă şi că acciza se va duce direct către consumatorul final", a precizat Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD.
În 2019, Guvernul a decis să elimine supra-acciza la carburanți, iar acciza a scăzut sub nivelul minim impus de UE. A trebuit însă să compensăm ulterior printr-o creștere, pentru a ne conforma regulilor UE.