Antena Meniu Search
x

Scad preţurile la benzină şi motorină. Liderii coaliţiei s-au înţeles pentru reducerea accizei la carburanţi

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord de principiu pentru reducerea accizei la carburanţi. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că propunerea sa pentru scăderea temporară cu 50% a accizei la combustibil a fost validată în şedinţa coaliţiei de guvernare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.02.2022, 15:01

Adrian Câciu a anunţat că propunerea lui pentru reducerea accizei la carburanţi a fost acceptată în coaliţie
Adrian Câciu a anunţat că propunerea lui pentru reducerea accizei la carburanţi a fost acceptată în coaliţie - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Liderii coaliţiei au ajuns la un acord de principiu pe reducerea accizei la carburanţi la jumătate, pentru câteva luni, măsura urmând să intre în vigoare cu data de 1 aprilie. S-a discutat, de asemenea, şi de introducerea unui plafon al adaosului comercial, pe tot lanţul de producţie, precum şi pentru prelungirea actualei scheme de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale după 1 aprilie, susţin sursele Observator.

Toate măsurile urmează să fie analizate şi la nivelul ministerelor de resort, pentru a se stabili impactul acestora în buget.

„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

Ministrul de Finanţe a adăugat că PSD a venit la guvernare pentru a lua măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. „Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an”, a conchis Câciu. 

Pe acelaşi subiect

Plafonarea şi compensarea se vor aplica la facturi şi după 1 aprilie

Totodată, ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale, au indicat sursele citate. Ar urma ca aceste măsuri să fie prelungite până se va putea face o reglementare a preţului la energie, cu acordul Comisiei Europene.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale, au completat sursele citate.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că va propune în coaliţia de guvernare măsuri pentru reducerea preţurilor la carburanţi, una dintre acestea fiind reducerea la jumătate a accizei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Scad preţurile la benzină şi motorină. Liderii coaliţiei s-au înţeles pentru reducerea accizei la carburanţi