Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Criza metalelor rare ne ameninţă buzunarele. Preţurile electrocasnicelor ar putea exploda, avertizează specialiştii. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie şi aruncăm la fel de mult. Soluţia ar fi reciclarea, care la noi merge cu frâna trasă. Doar unu la sută din cantitatea de metale preţioase este recuperată.
De Ingrid Tîrziu la 19.06.2024, 20:16Anual, aruncăm peste 100 de mii de tone de deşeuri electronice şi electrocasnice. Produsele conţin zeci de metale, unele rare şi foarte scumpe. Cele mai multe ajung la gunoi sau pe mâna samsarilor de fier vechi. Doar un procent infim este recuperat prin reciclare.
Ce electronice pot fi duse la reciclat
În cel mai bun scenariu, rata de colectare a deşeurilor electrice din ţara noastră ajunge la 35%, cu mult sub media european. Cel mai des ducem la reciclat maşini de spălat sau frigidere, dar cel mai greu ne despărţim de telefoanele mobile. Ceea ce nu realizăm este că şi jucăriile electrice pot fi duse la reciclat.
La fel şi electronicele mici, precum telefoanele sau periuţele de dinţi electrice, care ajung de multe ori la ghenă.
Preţurile ar putea exploda
Jumătate din elementele tabelului lui Mendeleev pot fi găsite în aparatele reciclate. Materiale rare, precum aur, argint, paladiu, indiu, rodiu sau litiu, care tot mai greu de găsit pentru a fi exploatate. În aceste condiţii, specialiştii ne avertizează: preţurile ar putea exploda. Doar în ultimii doi ani, preţurile au crescut, în medie, cu 20%, potrivit INS.
"În anul 2022 s-au reextras undeva la la 280.000 de tone de astfel de metale rare din natură, dar nevoia pentru următorii ani trebuie să crească undeva de zece ori", ne spune Cristian Pocol, Preşedinte ONG Reciclare Electronice.
Care este soluţia
Suntem la mâna chinezilor, care furnizează peste 85% din metalele rare. Soluţia e să reparăm şi să reciclăm. "Reciclarea este foarte importantă pentru a reduce dependenţa de resurse climatice. Dacă China închide robinetul la aceste resurse, omenirea va fi într-un impas foarte serios. Prin PNRR se vor înfiinţa 555 de centre cu aport voluntar, unde lumea poate să ducă tot ce nu mai are nevoie în casă", spune Dragoş Călugăraru, director general Ecotic.
La scară mare, prin reciclare, se pot strânge adevărate comori. Dintr-un milion de telefoane mobile se pot obţine 16 tone de cupru, 350 kilograme de argint, 34 kilograme aur și 14 kilograme paladiu.