Antena Meniu Search
x

Video Comorile din telefoanele mobile. Românii ar putea primi bani dacă le duc la reciclat

Peste un miliard şi jumătate de telefoane mobile sunt fabricate anual pe Glob şi doar 1-2% dintre ele sunt reciclate. În România, aproape toti ţinem prin sertare telefoane vechi, deşi nu le mai folosim. La fel se întâmplă cu tablete, laptopuri și încărcătoare. Uniunea Europeană recomandă acordarea unor bonusuri financiare pentru a stimula colectarea, după modelul programelor Rabla pentru electrocasnice

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 18.10.2023, 21:00

Vezi și

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Povestea unui telefon începe în magazin atunci când îl cumpărăm. Haideți să vedem ce se întâmplă cu acesta când durata de viață ajunge la final (...) Aici se termină povestea de viață a telefonului nostru. În mod corect el trebuie să ajungă la un centru de reciclare pentru a ne asigura că acele componente care sunt fie periculoase, fie reutilizabile, ajung acolo unde trebuie.

Românii nu se pot despărţi de vechile telefoane

Bateriile Litiu Ion din componența electronicelor pot provoca incendii dacă sunt depozitate necorespunzător, dar mulţi nu se pot despărţi de vechile telefoane. 

"Telefoanele le-am mai păstrat, ca amintire", povesteşte o doamnă. "Îl păstrăm în dulap....pentru nu știu, poate o să mai fie vreodată nevoie, să îl refolosim", explică alta. "În general într-o cutie acasă. Am salvat ce-am putut salva din el și îl păstrez. Nu mai este chiar așa la modă, l-am înlocuit cu unul mai nou, dar nu l-am aruncat", explică un domn. 

Pe acelaşi subiect

Setul de măsuri propus de CE pentru a îmbunătăţi colectarea

Comisia Europeană propune un set de măsuri pentru a îmbunătăţi colectarea. Vorbeşte şi despre stimulente - reduceri sau cupoane valorice pentru orice produs electronic de mici dimensiuni predat. 

Ema Cumpătă, reprezentant Reciclator DEEE: Că vorbim de puncte de colectare în proximitatea cetățenilor pe care ar trebui să le pună la dispoziție autoritatea publică locală sau că vorbim de extinderea acestui sistem de garanție returnare cum este în cazul pet-urilor, să ajungă și pentru aceste tipuri de echipamente, sunt doar câteva dintre aceste recomandări. 

27% dintre clienţi aruncă la gunoi gadgeturile scoase din uz

Vânzătorii produselor electronice oferă și acum servicii de colectare gratuită, dar 27% dintre clienţi aruncă la gunoi gadgeturile scoase din uz. 

Daniel Apostol, director magazin electronice și electrocasnice: Toți clienții să știe că dacă ajung în magazinele noastre le pot preda gratuit prin intermediul angajaților noștri și noi de aici să le predăm către o firmă de reciclat parteneră. Momentan nu avem o campanie făcută pe electrocasnice mici, dar am avut în trecut, urmează să lucrăm și la un alt program. 

Problema este general valabilă. Doar 5% din telefoanele mobile din Europa sunt reciclate. Peste 700 de milioane de aparate scoase din uz sunt încă în case sau la gropile de gunoi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Comorile din telefoanele mobile. Românii ar putea primi bani dacă le duc la reciclat