Ce facturi vom plăti la energie după ce ordonanţă a fost modificată iar. Plafonarea se aplică pentru mai mulţi români
Autorităţile modifică iar ordonanţa privind plafonarea preţurilor la energie electrică. De facturi mai mici ar trebui să beneficieze acum mai mulţi români, familiile numeroase dar şi persoanele care folosesc aparatură medicală. Dar vor plăti mai puţin şi bisericile sau producătorii de medicamente. Furnizorii au acum o schemă şi mai complicată prin care trebuie să decidă cui îi dau compensare şi cui nu. Asta pentru că raportarea va ţine cont şi de consumul mediu din 2021, dar şi de consumul curent de energie.
De Mădălina Chiţac la 27.09.2022, 19:36- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Noile modificări ale ordonanţei la energie ar trebui să ajute mai mulţi români să facă faţă facturilor uriaşe. Va exista în continuare un preţ plafonat de 68 de bani pe kWh, pentru un consum lunar de până într-o sută de kWh. Numai că aici au fost introduse şi câteva excepţii. Spre exemplu, familiile care au 3 su mai mult de 3 copii, dar şi cei care au nevoie de diverse aparate medicale care trebuie să fie ţinute în permanenţă în priză vor plăti un preţ plafoat de 68 de bani/ kWh, indiferent de cât de mult consumă.
Pentru cei care consumă lunar între 100 şi 255 kWh, preţul rămâne plafonat la 80 de bani pe kWh
"Noi nu avem aceste date. Noi, singurele date pe care le avem despre un client este consumul lui şi istoricul lui de consum. Avem identificarea lui, adică adresă, punct de consum şi ştim dacă este consumator casnic sau non-casnic", a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv ACUE. "Cum facem legătura între ce este la INS şi în ce case sunt trei copii? Cum identifici? Trebuie să-i pui pe toţi să dea declaraţii. Ce faci cu cei care stau în chirie? Mi se par nişte construcţii care nu au elementul de minimă proactică", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie. Pentru cei care consumă lunar între 100 şi 255 kWh, preţul rămâne plafonat la 80 de bani pe kWh. Ce e peste acestă cantitate va fi plătit conform preţului din contract. Cum furnizorii nu pot avea în fiecare lună date exacte despre consumul clienţilor, încadrarea în plafon se va face atât pe baza consumului de anul trecut, cât şi pe baza consumului lunar de energie. Există astfel mai multe situaţii de plată, care pun în reală încurcătură nu doar oamenii de rând, ci şi specialiştii.
Dacă anul trecut, consumul mediu a fost de peste 300 kWh, iar acum consumăm tot peste 300 kWh, atunci vom plăti preţul din contract. În schimb, dacă în 2021 am avut un consum de peste 300 kWh iar acum face economie şi consumăm lunar până în 255 kWh, vom beneficia de un preţ plafonat. Dacă anul trecut am fost chibzuiţi şi am cosumat până în 300 kWh, iar acum avem un consum mai mare, de peste 255 kWh, ar urma să avem un preţ plafonat pentru cei 255 de kWh, iar pentru ce depăşeşte acest prag urmează să plătim preţul întreg. "Ar trebui să vină la pachet cu obligativitatea ca fiecare om să-şi dea citirea la fiecare final de lună. În lipsa acestei citiri, există riscul să vedem situaţii în care aplic un plafon pe o citire care nu este corectă sau nu există", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
- Paradox greu de explicat: zeci de mii de panouri fotovoltaice zac în depozite exact când întreaga Europă se...
- Modificări importante la ordonanţa pe energie. Ce categorii vor plăti mai puţin la curent
- În cel mai mare spital din Gorj, factura la curent a crescut deja cu câteva zeci de mii de lei față de anul trecut
Există modificări şi pentru consumatorii non-casnici. "Modificări care vizează şi unele sectoare economice, imm-ui, lăcaşuri de cult. Se încearcă susţinerea unor industrii. Menţinând nişte industrii în funcţiune, înseamnă şi mai mulţi bani la buget", a declarat Silvia Vlăsceanu, expert energie. Vor beneficia de un preţ plafonat de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul mediu lunar producătorii de medicamente, dar şi instituțiile din subordinea primăriilor, spre exemplu sălie de sport, dar şi companiile de transport, cum ar fi METROREX.
"Eu nu am văzut un impact bugetar calculat pentru completările de astăzi. Furnizorii au tot finanţat şi au acoperit aceste diferenţe de cost între preţul real şi preţul plafonat. Apărem ca o activitate economică care intră pe pierdere", a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv ACUE. Modificările au fost adoptate deja la Senat. Votul final va fi dat în Camera Deputaţilor.