Ce impozite şi taxe li se pregătesc românilor. Vor fi acordate deduceri, iar unele facilităţi ar putea fi eliminate
Români, vi se pregăteşte ceva. Taxe mai mari şi scumpiri la o serie de produse şi servicii. După dezmăţul bugetar din ultima perioadă, Guvernul pregăteşte o reformă fiscală de amploare.
De Florentina Lazăr la 20.06.2024, 14:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Impozitul pe venit ar putea să crească de la 10 la 16%, potrivit surselor Observator, cu posibilitatea acordării anumitor deduceri pentru servicii de Sănătate, dar şi pentru persoanele cu venituri mici. Este un scenariu luat în calcul în acest moment de Guvern. Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a spus că şi-ar dori să fie introdusă în ţara noastră impozitarea progresivă.
Şi TVA-ul ar putea creşte de la 19% la 22%
Şi TVA-ul ar putea creşte de la 19% la 22%, ceea ce ar însemna scumpiri la anumite produse şi servicii din România. O măsură care ar aduce foarte mulţi bani la buget, într-un timp scurt. Iar asta, în contextul în care cheltuielile bugetare au crescut odată cu majorarea pensiilor şi salariilor. De altfel, am putea vedea şi o creştere a cotei reduse de TVA de 9% la alimente şi medicamente. Iar facilităţile fiscale din industria alimentară, din agricultură, IT şi construcţii ar putea fi eliminate. Vorbim, aşadar, despre reforma fiscală pregătită de Guvernul România. Şi Comisia Europeană ne-a recomandat să tăiem cheltuielile bugetare şi, de asemenea, să luăm aceste măsuri.
Ciolacu: "Sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente şi medicamente"
Zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat că va fi făcută o reformă fiscală, însă nu va fi vorba de noi taxe. El a reamintit de digitalizarea ANAF pe care şi-a asumat-o, o acţiune nefăcută în 30 şi ceva de ani de la Revoluţie. "Va fi o reformă fiscală care are ca şi an fiscal. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe. Eu am promis că o să fac digitalizarea ANAF, după 30 şi ceva de ani când nimeni nu a făcut-o. În afară de bază, avem 12 module deja în implementare cu companii de renume în acest domeniu şi momentan avem încasările pe care le-am aşteptat. Cu adevărat, am încurajat foarte mult investiţiile şi de aceea, chiar dacă a fost excedent pe ultima lună, încercăm să ne menţinem într-un echilibru. Nu vorbim de noi taxe. Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8% şi era asumat în jur de 5,7 şi am închis cu 5,6, 5,5%. Am scos anumite excepţii. Am văzut şi eu nişte ştiri foarte frumoase. Vă spun un singur lucru, pe mine ca prim-ministru s-a făcut o presiune imensă ca să măresc TVA şi am refuzat acest lucru, pentru că este total incorect, iarăşi cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. Nu este corect", a explicat Marcel Ciolacu, întrebat dacă după cele patru rânduri de alegeri, vor fi noi taxe, mai ales că a fost amânată reforma fiscală.
El a subliniat că "sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente şi medicamente". "Asta ar duce la o creştere a inflaţiei. Când ai ajuns cu inflaţia în jur de 1% poţi să te gândeşti la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă, dar acolo de obicei se acţionează în alte zone, ca să ţinem", a completat Ciolacu. Liderul PSD a reamintit despre depăşirea unui miliarde de euro lunar în cheltuielile pe sănătate, lucru care nu s-a întâmplat niciodată până acum. El a mai vorbit de digitalizarea Casei de Sănătate, acţiune care va duce la ţinerea anumitor cheltuieli sub control.
"Momentan, tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment, am depăşit un miliarde de euro lunar. Nu s-a întâmplat niciodată lucrul acesta şi ştiţi la fel de bine ca şi mine că sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare pentru infrastructura spitalicească. Aici o să reorganizăm şi am şi făcut deja achiziţii centralizate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a întregului sistem de sănătate. Dăm înainte cu digitalizarea Casei de Sănătate, lucru care ne va duce la anumite cheltuieli sub control. Cumva şi să le anticipăm mult mai bine. Părerea mea că, în primul rând, eu Guvern şi eu stat român, pe care îl reprezint acum din funcţia de prim-ministru, trebuie să îmi fac eu întâi treaba până la a vorbi de noi taxe", a conchis Marcel Ciolacu.