Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce măsuri fiscale îi așteaptă pe români după alegeri. Oficialii de la Comisia Europeană cer Guvernului un plan concret

După alegeri vom avea o nouă reformă fiscală. Este anunţul premierului Marcel Ciolacu, cel care spune că totul se va face după un nou acord cu Comisia Europeană. În plus, ar putea exista modificări în ceea ce priveşte cota unică de impozitare, iar PSD insistă cu introducerea impozitării progresive.

de Marius Gîrlaşiu

la 30.05.2024 , 13:49

Ne aşteaptă cu siguranţă o reformă fiscală severă şi complicată. O reformă fiscală care va genera cu siguranţă tensiune majore la vârful coaliţiei de guvernare, dar este o reformă fiscală negociată deja cu oficialii Comisiei Europene, asta în contextul în care deficitul bugetar al României a depăşit deja pragul de 3% din PIB în primele 4 luni ale acestui an, iar datoria guvernamentală este şi ea una uriaşă de peste 52% din PIB.

Tocmai de aceea oficialii Comisiei Europene au cerut guvernului de la Bucureşti să vină până în luna octombrie cu un plan concret de măsuri fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a dat deja câteva detalii despre ceea ce ne-ar putea aştepta anul viitor după alegeri. Spunea liderul PSD, este adeptul impozitării progresive, nu e o noutate aici pentru că PSD a insistat în ultima vreme cu modificarea codului fiscal, pentru renunţarea la cota unică şi introducerea impozitului progresiv, însă Marcel Ciolacu susţine că ar fi extrem de riscant să se aplice impozit progresiv pentru firmele şi companiilor din România.

Ne aşteaptă o corecţie fiscală severă

Vezi și

În acest caz ar trebui să se continue cu sistemul de impozitare prin cota unică, însă spune Marcel Ciolacu ar trebui să fie o cotă unică fără niciun fel de excepţie pentru că în prezent avem un impozit pe profit de 16%, impozitul pe venit de 10% şi impozitul pe dividente 8%. Aşadar premierul Marcel Ciolacu susţine că dacă vor continua cu impozitarea prin cota unică în cazul companiilor atunci ar trebui să se aleagă o singură cotă de impozitare fără niciun fel de excepţie. În ceea ce priveşte impozitul progresiv va fi vorba despre un impozit în cazul veniturilor cumulate, ceea ce ar depăşi un anumit nivel stabilit de guvern să fie impozitat prin praguri succesive, praguri de impozit progresiv.

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu spunea recent că după alegeri ne aşteaptă o corecţie fiscală severă, dar care trebuie neapărat făcută şi că în prezent guvernul nu face decât să tragă de timp până în momentul în care vor trece alegerile şi atunci începând de anul viitor ar trebui să aplicăm noile măsuri fiscale negociate cu Comisia Europeană. Există şi un termen aici, cel mai devreme primele astfel de măsuri ar putea să intre în vigoare de la data de 1 iunie anul viitor. 

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Ştiri economice » Ce măsuri fiscale îi așteaptă pe români după alegeri. Oficialii de la Comisia Europeană cer Guvernului un plan concret