Antena LIVE

Curs valutar

Ce se întâmplă cu facturile la gaze și energie întocmite greșit. Virgil Popescu spune că românii nu vor fi debranșați, chiar dacă nu le plătesc

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat miercuri că furnizorii de energie care întocmesc facturi greșite vor fi obligați să le recalculeze și să le retrimită clienților, fără a avea dreptul de a pune penalități în caz de neplată. Acesta a mai dat asigurări că românii nu vor fi debranșați pe toată perioada de aplicare a Legii Consumatorului Vulnerabil și a Legii Platfonării și Compensării.

De la 12.01.2022, 16:30
WhatsApp
Ce se întâmplă cu facturile la gaze și energie întocmite greșit. Românii nu vor fi debranșați, chiar dacă nu le plătesc Mediafax Foto / Justinel Stavaru via HEPTA

"Trebui să știe oamenii că dacă suma este mai mare de 100 de lei, atunci furnizorul are obligația în 5 zile să o returneze, daca este sub 100 de lei se recupereaza din factura următoare, dacă furnizorul nu dă curs cererii sesizare la ANRE. [...] Toți cei care au întocmit facturi eronate au obligația să le storneze, să nu perceapă penalități și (n.r. clienții) să nu poată fi debransați, tocmai pentru a da posibilitatea oamenilor să își rezolve problema. Cei care au întocmit facturi eronate, toți furnizorii, vor fi obligați cu amendă să le storneze și le vor și face corespunzator. Nu le vor face eronat și vor percepe penalități, este interzis acest lucru", a declarat Virgil Popescu.

"Haideți să nu exagerăm, penalitățile se pun la 30 de zile după plată. Ei abia le-au emis", a subliniat ministrul.

Românii nu vor putea fi debranșați, dă asigurări ministrul

"În Legea Consumatorului Vulnerabil și în Legea Platfonării și Compensării există obligativitatea nedebranșării consumatorului vulnerabil. După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi, forțează plata acestor facturi, existând acest risc al debranșării, evident când le dăm o sancțiune de refacere a facturilor, de nepercepere a penalităților, evident trebuie să ne asigurăm că nu trebuie să fie abuzuri ale furnizorilor asupra oamenilor, care nu au capacitatea de negociere. Ne asigurăm că nu pot să-i debranșeze, că pe toată perioada de aplicare a legii nu vor fi debranșați consumatorii vulnerabili, care sunt protejați, ci și restul consumatorilor. Lucrurile sunt simple", a precizat ministrul Energiei.

Pe acelaşi subiect

Legea este valabilă și după luna aprilie, până la finalizarea tuturor regularizărilor.

Florin Cîţu îl contrazice pe ministrul liberal al Energiei și cere plata facturilor întocmite eronat

Florin Cîţu îi îndeamnă pe români să respecte legea şi să plătească facturile la energie, chiar dacă acestea sunt greşite. Liderul PNL îl contrazice astfel pe ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, care ieri îi încuraja pe români să nu achite aceste facturi, întrucât ele au fost remise ilegal.

"Haideți să nu creem probleme, pentru că fără cadru legal, dacă nu plătești factura, vor fi penalități, iar după penalități ți se taie curentul. Nu l-am auzit pe dl. Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei - n.r.), dar dacă a spus așa ceva, sper să vină să corecteze. Nu se poate să nu plătești factura. Așa ceva nu se poate face", a declarat, la DC News, Florin Cîțu.

Controale ANRE la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale

ANRE a demarat acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale pentru a verifica următoarele aspecte:

- respectarea obligației privind emiterea de facturi care să cuprindă informații corecte, transparente, clare și complete referitoare la plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale precum și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației;

- respectarea obligației de transmitere, în termenul legal, a răspunsului la reclamațiile consumatorilor referitoare la facturi și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;

- respectarea obligației de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului şi transmiterea acesteia clientului final în termenul legal;

Ce trebuie să faci dacă ai primit o factură prea mare la energie

Pentru că în ciuda promisiunilor de compensare şi plafonare, mulţi oameni au primit în continuare facturi uriaşe la energie, Guvernul încearcă acum să repare acest haos. Cei care au plătit deja sumele integrale vor beneficia de regularizări. În plus, autorităţile au anunţat şi o nouă schemă de ajutor din luna aprilie. "Contestaţi facturile mari la ANPC sau în justiţie, nu aşteptaţi ca statul să vă rezolve problema", le transmite celor afectaţi Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei Parakletos privind protecţia consumatorilor.

"Faceţi plângeri, cât mai multe posibil, la ANPC şi la Consiliul Concurenţei, pentru că ceea ce se întâmplă sunt practici anticoncurenţiale, monopoliste, vi se impun nişte preţuri excesive, care vă ruinează. Acest lucru este un fapt anticoncurenţial, conform legislaţiei în materie de concurenţă. Nu vă răspunde ANPC în timp util, nu vă răspunde Consiliul Concurenţei, bombardaţi-i cu zeci de mii de astfel de petiţii şi la un moment dat cineva în Parlament va sesiza acest lucru şi va lua măsuri, va putea spre exemplu să decidă demiterea întregului Consiliu al Concurenţei pentru inacţiune. Pentru că, dacă e vorba de o masă mare de oameni nemulţumită, nu ai cum să ignori acest lucru. Şi factorul politic, dacă va vedea că este un fluviu de astfel de reclamaţii, va sesiza în sfârşit că este o problemă şi că se poate reglementa situaţia în baza legii actuale", a spus Piperea.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

facturi energie caldura gaze curent electric scumpiri
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024