Ce spune un avocat despre blocarea preluării E.ON de către MVM: "Ministrul Burduja dă un mesaj destul de evident"
Vânzarea companiei EON, unul dintre cei mai mari furnizori de gaz şi curent din România, către compania maghiară MVM, controlată de Guvernul Orban, ar putea fi blocată. Ministrul Energiei acuză legăturile MVM cu Federația Rusă şi a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.
De Florentina Lazăr la 16.01.2025, 20:45Tranzacţia dintre EON şi MVM ar putea fi blocată din motive de securitate naţională. "MVM are acorduri cu comanii din Federația Rusă atât din zona nucleară cât și din zona de gaz
din analiză contractului propus rezultă posibilitatea ca MVM să înstrăineze mai departe acțiunile către entități chiar din afară UE, lucru care nu poate fi tolerat", explică Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Nemţii de la EON au fost prezenţi aproape 20 de ani pe piaţa din România şi au 3,4 milioane de clienţi, cei mai mulţi din Ardeal şi Moldova. Datele lor ar putea fi accesate de Rusia, susţine ministrul. În plus, valoarea tranzacţiei, 200 de milioane de euro, este supraevaluată.
Comisia va analiza cererea ministerului Energiei de blocare a tranzacției
În perioada următoare, comisia va analiza cererea ministerului Energiei de blocare a tranzacției dintre nemții de la E.ON și ungurii de la MVM. Și alte instituții care fac parte din această comisie vor veni cu rapoarte. Dacă vor fi identificate probleme, dosarul va ajunge la CSAT.
"Domnul ministru Burduja dă un mesaj destul de evident. În situaţii de acest gen, în practică şi din alte jurisdicţii, părţile renunţă la tranzacţie. Nu are sens să continui ceva când refuzul este deja comunicat", declară Valentin Mircea, avocat specializat în concurenţă.
Dacă statul va da aviz negativ, companiile au şi altă variantă de atac. "Ar putea ataca această decizie în contencios administrativ. În mod obișnuit durează de la 6 luni în sus judecată unui astfel de dosar și se poate prelungi mult mai mult", spune Mădălin Penciu, avocat.
Statul român ar putea depune o nouă ofertă
Statul român ar putea depune o nouă ofertă pentru a cumpăra EON. "Noi ne manifestăm disponibilitatea prin companiile din ministerul Energiei, fie că vorbim de Romgaz care a anunțat de altfel o asemenea intenție, Hidroelectrica sau alte companii, dar trebuie să fie o valoare corectă", precizează Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
EON şi MVM au semnat un acord de vânzare la jumătatea lunii decembrie.