Video Domeniul în care se caută cu disperare angajaţi în 2025. Salariile sunt uriaşe şi există posibilităţi rapide de avansare
Se anunţă un an al schimbărilor pe piaţa muncii! Şase din zece români vor să lucreze pentru un alt angajator. Îşi doresc un salariu mai mare, dar şi oportunităţi de avansare. Cele mai multe companii fac tot posibilul să-şi păstreze angajaţii, dar spun că e tot mai dificil în actualele condiţii economice.
An nou, obiceiuri noi pe piaţa muncii, care are în unele sectoare deficit major de angajaţi. Iar de acest lucru ar putea profita cei care vor să schimbe angajatorul.
Există câteva domenii în care se păstrează un interes crescut, dar şi o ofertă mare de joburi pe piaţă în 2025. Pe primul loc este domeniul vânzărilor, fie că vorbim despre retail în magazine fizice sau de operatori call-center, raportul dintre cerere şi ofertă este în continuare mare.
Pe următoarele locuri sunt domeniul financiar şi contabilitate, urmat de IT, unde apariţia inteligenţei artificiale a schimbat dinamica angajărilor. În locul inginerilor software şi al programatorilor, companiile caută specialiştii în inteligenţă artificială şi în securitate cibernetică. La fel de căutaţi sunt şi muncitorii calificaţi în toate domeniile.
Domeniul cu deficit de 4 milioane de specialişti
- Veşti bune pentru investitorii care deţin luciu de apă pe litoral. Specii noi de peşti s-au adaptat în Marea...
- Domeniul în care se caută cu disperare angajaţi în 2025. Salariile sunt uriaşe şi există posibilităţi rapide...
- Alimentele tot mai căutate de către români. Un meniu porneşte de la 40 de lei
- Ce spune un avocat despre blocarea preluării E.ON de către MVM: "Ministrul Burduja dă un mesaj destul de evident"
- Staţiunile din România cu număr record de turişti. Numărul unităţilor de cazare s-a dublat în ultimul deceniu
"La nivel global asistăm la o penurie de experţi calificaţi în domeniul cyber. Ne confruntăm cu un deficit de aproximativ 4 milioane de specialişti. Există posibilităţi rapide de avansare, de asemenea trebuie menţionat că şi salariul în domeniul securităţii cibernetice sunt printre cele mai mari din industria IT", explică Andrei Mitrana, reprezentant HR Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Pentru muncitorii calficiaţi, salariile şi condiţiile pe care le oferă angajatorii străini sunt greu de concurat pe plan intern. "Am căutat să generăm un plan de creştere profesională în aşa fel încât să evolueze de la un an la altul. Acest program presupune atât antrenament la locul de muncă, cât şi în sala de curs", declară Ioan Prisăcaru, antreprenor.
Specialiştii ne recomandă să cântărim bine înainte să plecăm de la actualul loc de muncă în această perioadă. "În cazul în care evoluţia economică va fi negativă pentru angajatori, faptul că suntem nou-veniţi într-o echipă ne oferă mai puţină stabilitate", spune Oana Datki, specialist HR.
Ce caută acum angajaţii
Angajaţii caută acum să găsească echilibru între viaţa personală şi profesională şi să evolueze la viitorul loc de muncă. "Flexibilitatea la job şi munca remote, dacă în anii anteriori era printre top 3, a fost la un moment dat chiar printre primele motive de schimbare, iată că nu mai sunt atât de interesaţi", spune Ana Vişian, director de marketing platformă de recrutare.
Companiile mai au un an la dispoziţie să implementeze directiva europeană care îi obligă să publice salariile angajaţilor. Legislaţia europeană prevede şi egalitatea salarială între sexe, astfel că bărbaţii şi femeile, aflaţi pe aceleaşi poziţii la angajare, vor câştiga la fel.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰