Video Alimentele tot mai căutate de către români. Un meniu porneşte de la 40 de lei
Mâncăm tot mai sănătos! Cel puţin asta arată studiile de piaţă. Puiul cu orez, salata Caesar şi alte preparate verzi se regăsesc tot mai des în farfuriile noastre, mai ales la prânz. Şi în mall-uri, lângă pizzerii si shaormerii, găsim tot mai multe restaurante cu produse recomandate de nutriţionişti.
Să trăieşti cât mai sănătos devine un trend pentru români. O platformă care livrează mâncare clasează România pe primul loc în Europa de Sud-Est în topul comenzilor de meniuri sănătoase. Cererea a crescut cu peste 10% în ultimul an.
Cererea mai mare pentru mâncare sănătoasă se vede şi în centrele comerciale, unde restaurantele cu servire rapidă au început să vândă şi mâncare sănătoasă. De exemplu, un meniu de prânz care conţine carne, un carbohidrat sănătos, dar şi salate, iar în loc de desert primim un măr. Un astfel de meniu porneşte de la 40 de lei şi este foarte căutat.
Restaurantele au început să testeze alternative
Restaurantele au început să testeze alternative, aşa au reinventat burgerii. "Sunt din ingrediente sănătoase, din plante. O combinaţie de năut, fasole roşie, nucă, ciuperci, astfel încât să putem cuprinde toţi aminoacizii esenţiali, împreună cu legume proaspete, castraveciori muraţi, un pic de brânză de cocos", spune Alexandru Bădulescu, proprietar restaurant vegan.
- Veşti bune pentru investitorii care deţin luciu de apă pe litoral. Specii noi de peşti s-au adaptat în Marea...
- Domeniul în care se caută cu disperare angajaţi în 2025. Salariile sunt uriaşe şi există posibilităţi rapide...
- Alimentele tot mai căutate de către români. Un meniu porneşte de la 40 de lei
- Ce spune un avocat despre blocarea preluării E.ON de către MVM: "Ministrul Burduja dă un mesaj destul de evident"
- Staţiunile din România cu număr record de turişti. Numărul unităţilor de cazare s-a dublat în ultimul deceniu
"Oamenii caută în ultima perioadă o etichetă cât mai curată, un produs gătit homestyle, corect, cu ingrediente de cea mai bună calitate şi cât mai puţin procesată. Venim cu nişte produse noi, care sunt în trend cu mâncarea sănătoasă", declară Dragoş Mihail, director operaţional restaurant
"Provine cererea pentru mâncare sănătoasă din marile centre urbane. Vorbim de Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi în special în jurul prânzului", spune Mihnea Pană, director de comunicare platformă de livrare.
Ce ne recomandă specialiştii
Specialiştii ne recomandă să fim mai atenţi totuşi şi la mâncarea sănătoasă pentru că poate ascunde mici capcane calorice. "Salata Caesar nu pot să spun că nu este o opţiune foarte bună, dar, sosul, acel dressing, poate să aibă între 200 şi 500 de calorii. Mi s-ar părea ok ca aici când intru în aplicaţie să am două căsuţe: cu alimente de tip fast-food şi cu alimente sănătoase. Pentru că atunci când intru în aplicaţie tot ceea ce văd sunt alimente nesănătoase după care eu trebuie să-mi aplic raţionalul", explică Fabius Antal, specialist în nutriţie.
Datele unui supermarket arată de la începutul anului 4 români din 10 au pus în coş un aşa numit supraaliment: legume cu frunze verzi, fructe de padure, nuci sau seminte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰