Ce taxe au plătit statului multinaţionalele din România
Multinaţionalele cu afaceri in tara noastra plătesc statului taxe şi impozite care depăşesc cu mult sute de milioane de euro, în fiecare an. Vorbim de cei mai mari contribuabili pe care îi are România, din industriile petrolului şi tutunului. Sunt cei care au creat zeci de mii de locuri de muncă şi au contribuit anul trecut cu aproape 9 miliarde de euro la PIB-ul ţării.
De Redactia Observator la 15.07.2024, 19:43Activităţile din domeniul petrolier, dar şi vânzarea produselor din tutun au adus României cei mai mulţi bani din taxe şi impozite în 2023. Un top făcut de ANAF al celor mai mari contribuabili plasează pe primul loc o companie care se ocupă cu extracţia petrolului. "În 2023, am contribuit cu 15 miliarde de lei, reprezentând taxe şi impozite directe şi indirecte. Ne mândrim să contribuim la economia României, atât prin taxele şi impozitele plătite, cât şi prin investiţii semnificative", a declarat Alina Popa CFO OMV Petrom.
Cele mai importante firme din România au plătit anul trecut aproape 43 de miliarde lei la bugetul de stat
Până în 2026, compania şi-a planificat investiţii anuale de 8 miliarde de lei, cu peste 3 miliarde mai mult faţă de 2023. O sumă importantă va merge pentru executarea primelor sonde în perimetrul Neptun Deep, cel mai important proiect din domeniul gazelor naturale. "Avem aproximativ 7.000 de angajaţi. Şi e posibil să mai creştem. În anii 2024, până în 2026, vom avea investiţii anuale de circa 8 miliarde de lei, fiind cea mai intensă perioadă investiţională din istoria companiei", a declarat Alina Popa CFO OMV Petrom.
Pe locul doi, în acelaşi top, se află o companie din domeniul tutunului, care a plătit la bugetul de stat impozite şi taxe în valoare de aproape 11 miliarde de lei. "Ne bucurăm să fim contribuitori la economia României. Suntem aici de aproape 27 de ani şi ne focusăm să investim în oamenii de aici şi în dezvoltarea unui business şi, evident, să creăm o lume fără fum prin introducerea unor produse de tutun cu risc redus", a declarat Jorge Araya, Director General BAT. "Daca ar fi sa facem un top al tipurilor de taxe si impozite care alimenteaza bugetul pe primul loc este TVA. Pe locul 2 este acciza. Pe locul 3 sunt veniturile obtinute din impozitul pe salarii", a declarat Adrian Benţa, analist economic.
Pe locurile trei, patru şi cinci în topul marilor contribuabili sunt tot companii din domeniul tutunului şi al petrolului. Cele mai importante firme din România au plătit anul trecut aproape 43 de miliarde lei la bugetul de stat, adică aproape 9 miliarde de euro. Înseamnă 3% din Produsul Intern Brut al României. Cei mai mari jucători din domeniile cheie ale economiei româneşti îşi doresc însă un cadru fiscal stabil, predictibil şi competitiv.