Cifra de afaceri a companiilor din România a scăzut cu 14 miliarde de euro
Economia este în cădere liberă. La fiecare oră, în jur de 90 de firme îşi suspendă activitatea. Iar cifra de afaceri a companiilor s-a diminuat cu 14 miliarde de euro. De la instaurarea stării de urgenţă şi până acum, peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate.
De Andra Mitu la 14.04.2020, 00:38- Cifra de afaceri a companiilor din România a scăzut drastic.
- Peste un milion de angajați au contractele de muncă suspendate.
Economia este în cădere liberă. La fiecare oră, în jur de 90 de firme îşi suspendă activitatea. Iar cifra de afaceri a companiilor s-a diminuat cu 14 miliarde de euro. De la instaurarea stării de urgenţă şi până acum, peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate. Economiştii spun că e necesar să repornim treptat industria pentru a nu ajunge în colaps.
Înainte să înceapă criza coronavirusului, în România erau peste 6,5 milioane de salariați. La stat și la privat. Atunci, economiștii spuneau că piaţa muncii se confruntă cu un deficit acut de personal. Era nevoie de peste un milion de oameni în industria ospitalităţii, construcţii şi agricultură. Sunt aceleaşi domenii grav afectate acum de criza COVID.
Andra Mitu, reporter Observator: Într-o lună, cât s-a scurs de la decretarea stării de urgentă, lucrurile s-au schimbat. Cele mai recente date de la Ministerul Muncii arată că peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate. Adică blocate. Practic, deși rămâne forță de muncă liberă nu poate fi integrată în economie pentru că sectoarele care aveau cea mai mare nevoie sunt închise, iar angajații trimiși în șomaj tehnic.
Adrian Măniuţiu, analist economic: Spre deosebire de orice altă criză trebuie să excludem situația unui V, adică o coborâre abruptă urmată de o revenire verticală. Va fi o revenire greoaie. Putem să asemănăm criza pe care o traversăm cu litera U, dar un U cu o bază lungă.
Important este, spun economiştii, să pornim, treptat şi în condiţii de siguranţă, sectoarele de activitate.
Adrian Măniuţiu, analist economic: Statul ar trebui să dea drumul la niște investiții – infrastructurale esențiale și deja întârziate care se transformă în comenzi pentru sectorul privat. Pe măsură ce lucrurile astea pornesc, oamenii vor fi reintegrați parțial, în timp, astfel încât sectoarele foarte afectate să își revină.
Această criză a arătat cât de mare este dependenţa României de importuri, spun reprezentanţii Camerei de Comerţ a României.
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României: Trebuie să așteptăm să își revină țările, motoarele economiei europene, care până acum ne-au dat nouă foarte mult de lucru. Această criză ne-a arătat cât de important este să producem în intern, să consumăm produse fabricate în România.
Sunt însă şi companii care, în această perioadă, au fost puţin afectate de criză. Managerii lor vor să ia angajați de la firmele care şi-au trimis angajaţii acasă.
Gabriel Pâslaru, PR manager al unui retailer: Ar urma să deschidem câteva sute de magazine în acest an, ceea ce înseamnă câteva mii de angajați de care avem nevoie, pe care ni-i dorim.
Pe lângă retailerii alimentari şi companiile farma fac angajări. În schimb, fabricile de componente auto îşi reduc drastic activitatea.