Video Ungurii au învăţat româneşte şi îşi fac cumpărăturile la noi. Comparaţie între preţurile din cele două ţări
Turismul de cumparaturi înfloreşte în vestul ţării de cand am intrat în Spaţiul Schengen. Nu noi suntem, însă, cei care trecem graniţa în căutarea preţurilor mici. Sufocaţi de scumpiri, ungurii vin tot mai des în supermarketurile de la Arad şi Oradea.
Vecinii din vest vin să îşi facă aprovizionarea din România ca să facă economii.
- Reporter: Cam de câte ori treceţi graniţa la cumpărături?
- Client: Anual, o dată sau de două ori.
- Reporter: Şi pentru ce merită să veniţi?
- Client: Ne-am uitat şi după alimente, după haine şi nişte articole industriale am încercat să cumpăr, dar nu am găsit ceea ce căutam.
- Reporter: În Ungaria au fost scumpiri mari?
- Client: Da, au crescut preţurile şi intervine nevasta…. Da, drastic au crescut preţurile.
Ildiko şi Cecilia, românce care locuiesc de peste 20 de ani la Budapesta, respectiv Debrecen, confirmă: cumpărăturile de la Oradea au devenit obicei pentru mulţi maghiari: "Am cumpărat făină care e 1200 de forinţi şi la noi 2000 de forinţi. E mai ieftin decât la noi. Fructele sunt mai ieftine".
Unii au învăţat româneşte
- Ungaria, exclusă şi ea de la summitul din Paris, îi critică pe liderii "frustrați" care doresc "prevenirea unui...
- Viktor Orban: "Viitorul se află în zona arabă, în China sau în Asia Centrală, nu în UE"
- Viktor Orban: Prefer să plătesc o amendă de un milion de euro pe zi decât să primesc migranți. E mai ieftin
- Viktor Orban amenință Europa. Va bloca sancţiunile UE împotriva Rusiei dacă nu se reia tranzitul gazului rusesc...
- De ce preferă Ocsi, un bărbat din Ungaria, să facă cumpărături în România: "Am făcut o economie de vreo...
Unii maghiari chiar au învăţat româneşte. Ferenţ, localnic din Debrecen, vine la noi nu doar ca să facă economii. "Îmi plac gusturile de aici, ce nu avem noi. Acum sunt şi mai ieftine, nu prea ne uităm la preţ, dar mititei nu se găsesc în Ungaria, cremwurşti şi berea, ne place asta de aici", spune Ferenț Olah.
Cele mai căutate produse româneşti de către vecinii unguri sunt alimentele de bază, dar şi legumele şi fructele. Nu le e deloc greu să se descurce printre rafturi pentru că ofertele de preţ ale acestui magazin sunt scrise în două limbi: română şi maghiară.
"Diferenţele ar fi la ulei, la carne. Produse care au şi diferenţa mai mare cu 20% faţă de noi, probabil de asta vin la noi şi cumpără. Vinerea, sâmbăta am văzut mai multe maşini din Ungaria decât de obicei, care sunt cu coşurile pline", spune un bărbat.
Alimentele s-au scumpit luna trecută cu 6% în Ungaria, unde inflaţia a crescut faţă de decembrie.
Un coş de cumpărături cu un kg de făină, unul de zahăr, un litru de ulei şi unul de lapte, într-un magazin românesc a costat 18 lei. Pe aceleaşi produse, aici, în Ungaria am plătit 1600 forinţi, adică aproximativ 20 lei. Cea mai mare diferenţă este la ulei, de peste 1,5 lei pe litru, dar laptele în schimb, în Ungaria e mai ieftin.
Trei curse de autobuz pe zi leagă Biharkeresztes de Oradea, iar în weekend firmele de transport maghiare organizează transporturi speciale pentru maghiari care vor să facă shopping în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰