Cifrele care arată cât de puțin economisesc românii. Doi din trei nu pun niciun ban deoparte pentru zile grele
Economiile te pot scoate din încurcătură. Că pui bani deoparte pentru studiile copiilor, o mașină nouă sau vrei să cumperi ceva care să îți satisfacă o dorință, un moft, tot economisire se numește.
De Bogdan Alecsandru la 02.06.2023, 18:08Să faci economii pentru posibile perioade în care vei avea nevoie de bani este un lucru nemaipomenit. Iar când nu ai nevoie de un împrumut bancar și reușești să cumperi ce își dorești de mult timp cu o sumă de bani pe care a strâns-o, și nu mai plătești și dobândă, este perfect. Peste tot în lume se fac studii în ce privește economisirea banilor.
Economisirea, mai ales în ultimii ani, s-a restrâns din cauza creșterii inflației. Banii efectiv nu mai au aceeași valoare
Totuși, dacă ar reuși să pună deoparte, 3 din 10 români i-ar strange la saltea. Cumva un imbucurator numarul crescut, de 11%, a românilor care ar vrea să investească prin intermediul unui broker, dacă au posibilitatea. Acest comportament e caracteristic celor care au și venituri mai mari și care nu se bazează neapărat pe faptul că au niște bani albi pentru zile negre sau, dacă pierd din ei să zicem, nu e o tragedie neapărat. Deci își permit un risc. Să zicem, riscul bursei.
Vestea bună este că această tendință de a pune banii la saltea este în scădere. Iar dacă vorbim de lucruri realiste, este și un pericol să stai cu economiile acasă. Contul bancar este, totuși, cel mai sigur mod de a-ți plasa o economie, indiferent pentru ce o faci. Iar cât privește comisionarea, de care multă lume se sperie uneori – pe bună dreptate, există variante bancare ce nu implică vreun cost pentru cei 500 de lei pe care românii și-i programează de economisit, lunar.
Doi din trei români implică dificultăți când vine vorba de economisit
Fără a folosi un limbaj economic pretențios, nu au din ce să economisească. Cei de vârsta a doua, până în 55 de ani, și care au și venituri mai mici, nu reușesc să strângă bani în niciuna dintre variantele la care aspiram mai devreme: la bancă sau saltea.
Și chiar dacă existră idei bune despre cum ar putea fi investiți acești bani, important e să îi ai, altfel rămâi cu ideile neîncepute.
Deci nu e de mirare să vedem atâta îngrijorare în stânga și-n dreapta, când pomenim de funie în casa spânzuratului, respectiv de niște bani puși deoparte pentru evenimente neprevăzute sau un frigider nou.