Constructorii cer un salariu minim diferenţiat dublu faţă de salariul minim standard
Constructorii cer Guvernului un salariu minim diferenţiat dublu faţă de salariul minim standard de acum şi care este valabil pentru toate sectoarele.
De Redactia Observator la 24.11.2018, 11:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Constructorii cer Guvernului un salariu minim diferenţiat dublu faţă de salariul minim standard de acum şi care este valabil pentru toate sectoarele. Dacă statul nu îi va ajuta, dezvoltatorii se văd nevoiţi să aducă tot mai multă mână de lucru din Vietnam, Thailanda sau China. Deja deficitul de muncitori, doar în domeniul construcţiilor, este de peste două sute de mii de oameni.
În sectorul construcţiilor, România trece prin cea mai mare criză de angajaţi din istorie. Din cauza migraţiei pe aproape toate şantierele, românii fac echipă cu asiaticii. Pentru ca fenomenul să nu se extindă, iar muncitorii români sã nu devină o minoritate, constructorii au avut discuţii cu oficialii din Guvern.
Cer un salariu minim diferenţiat de 500 de euro, adicã 2.330 lei pe lună net faţă de puţin peste o mie lei cât este acum.
Cristian Erbaşu, om de afaceri din industria construcţiilor: Evident cã soluţia este creşterea salariilor astfel încât oamenii să nu mai fie tentaţi să plece în afară.
Alexandros Ignatiadis, co-fondator companie de construcţii: O soluţie este reducerea fiscalităţii. Nu vrem să ne mărim profitul, ci vrem să plătim salarii mai mari.
Bogdan Ivan, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania: Un salariu minim diferenţiat ar putea sã creeze premisele ca dintre cei care doresc sã rãmână în ţară să poată să o facă în condiţii decente de salarizare.
Ioan Aschilean, antreprenor în construcţii: De la 600-700 de oameni câţi aveam până la 2014, am ajuns la 350 sau mai puţin.
Dacã nu vor reuşi să reţinã muncitorii în România, constructorii vor fi nevoiţi să aducã şi mai multă forţă de muncă din Asia.
Cristian Erbaşu, om de afaceri din industria construcţiilor: Aceştia sunt dispuşi, pe salariile care se aplică în România, să lucreze destul de bine.
Reporter: Câţi angajaţi veţi avea din Asia?
Cristian Erbaşu, om de afaceri din industria construcţiilor: Este greu de crezut, dar dacă acum avem de exemplu 500 de angajaţi la anul vom avea dublu, cel puţin dublu.
Chiar şi cu un salariu minim de 2.330 lei net, aşa cum propun dezvoltatorii, veniturile muncitorilor români sunt departe de cele din Vest.
Specialiştii se aşteaptă ca în următorii doi ani criza muncitorilor să se acutizeze.