Cornel a renunţat la job şi a pornit o afacere pe gustul său, alături de Andrada. A investit doar 5.000 €
Tot mai mulţi tineri renunţă la job-urile în companii private şi devin propriul lor şef. Ca sa-şi îndeplinească visul, unii participă la cursuri de formare, iar alţii renunţă definitiv la meserie. Specialiştii spun că reconversia profesională vine cu multe beneficii, dar antreprenorii trebuie doar să aibă răbdare pentru a culege roadele succesului propriei afaceri.
De Simona Vasiac la 04.02.2025, 18:28"Facem un meci, Cezar? Haide! Ai apărat-o, foarte bine!" Aşa arată o petrecere reuşită pentru copii. Distracţia este asigurată de Ioana, cea care a gândit afacerea după ani buni de muncă în contabilitate.
"Partea de contabilitate m-a ajutat foarte mult să pot să manageriez toate serviciile pe care le prestăm în ziua de astăzi şi nu-mi pare rău nici că am plecat de acolo. Ca şi antreprenor, tot timpul ai frica că ziua de mâine dacă va fi bine sau va fi vrea, dar da, îmi place mult ceea ce fac", spune Ioana Pop, antreprenor.
Afacerea pornită de Cornel și Andrada
La aproximativ 15 kilometri de Baia Mare, în satul Cărbunari, Cornel și Andrada își urmează, la rândul lor, pasiunea. În urmă cu un an, Cornel a renunțat la meseria de tehnician alimentar și şi-a dedicat tot timpul afacerii pe care a dezvoltat-o în curtea casei: un laborator unde prepară mezeluri din carne de pui. A investit 5.000 de euro, iar astăzi își vinde produsele în toată țara.
"Am încercat să facem toate produsele care se pot face şi din altă carne. Spre exemplu, jumările, care noi suntem obişnuiţi că se fac doar din porc, am încercat să le face şi din carne de pasăre", spune Cornel Drădean, antreprenor.
În ultimii ani, tot mai mulţi tineri români au renunţat la joburi şi s-au orientat spre antreprenoriat. Este şi visul generaţiei Z - să fii propriul tău şef. "Creșterea sentimentului de control asupra vieţii, satisfacţia de a crea ceva pe cont propriu, ceea ce duce la o stimă de sine mai mare; dezvoltă rezilienţa, flexibilitatea mintală şi sunt mai deschişi spre această zonă", spune Cecilia Ardusătan, psiholog.
Succesul în afaceri vine şi cu riscuri majore. Instabilitatea şi lipsa unui venit contant pot duce la la anxietate și burn-out.