Credit Suisse își asigură o salvare de 54 de miliarde de dolari. Autoritățile se grăbesc să evite o criză bancară globală
Grupul bancar elveţian Credit Suisse a anunţat joi că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce prăbuşirea acţiunilor sale a intensificat miercuri temerile privind o criză bancară globală, relatează Reuters. În urma veştii, acţiunile Credit Suisse au crescut joi cu 40%.
De Redactia Observator la 16.03.2023, 20:32Anunţul a permis atenuarea turbulenţelor pe pieţele financiare din Asia joi dimineaţă, după scăderea, miercuri, a acţiunilor burselor din Europa şi Statele Unite, investitorii fiind îngrijoraţi de potenţiale retrageri masive din depozitele bancare. Acțiunile Credit Suisse au crescut joi pe burse cu 40%.
Joi dimineaţa, Credit Suisse a anunţat că-şi va exercita opţiunea de a împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei. Miercuri, autorităţile elveţiene au dat asigurări că Credit Suisse "îndeplineşte cerinţele privind lichidităţile şi capitalul impuse băncilor de importanţă sistemică" şi dacă este necesar poate avea acces la lichiditate de la SNB. Potrivit Reuters, ieri s-au făcut presiuni asupra guvernului elveţian de către cel puţin o putere internaţională pentru a determina o intervenţie rapidă în cazul Credit Suisse.
De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor. "Această lichiditate suplimentară va sprijini clienţii şi afacerile de bază ale Credit Suisse, care ia măsurile necesare pentru a crea o bancă mai simplă, concentrată în jurul nevoilor clienţilor", se arată în comunicatul SNB.
Problemele băncii cu o vechime de 167 ani au mutat interesul investitorilor şi autorităţilor de reglementare din SUA în Europa, unde miercuri acţiunile băncilor au scăzut semnificativ, după ce acţionarul principal al Credit Suisse a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar. Principalul acţionar de la Credit Suisse, Banca Naţională din Arabia Saudită, a anunţat că nu va cumpăra noi acţiuni la banca elveţiană din motive ce ţin de reglementare. Aceasta a dus la prăbuşirea acţiunilor Credit Suisse cu 25%, în timp ce costul asigurării obligaţiunilor sale împotriva unui default pe termen mediu s-a apropiat de un nivel care în mod normal semnalează o îngrijorare serioasă în rândul investitorilor.
De mai multe luni, Credit Suisse este implicată într-un amplu plan de relansare, conform căruia divizia de investment banking va fi separată de grupul bancar, care se va concentra pe activităţile sale principale din domeniul managementului averilor. Acest efort de relansare riscă să fie complicat de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul financiar după colapsul mai multor bănci regionale.