Crescătorii de vaci, în pragul falimentului: "Un litru de apă e 2.5 lei, unul de lapte e un leu!"
După ce pesta a lăsat România fără ferme de porci, acum sunt probleme şi în rândul crescătorilor de vaci! Fermierii se plâng că afacerile lor devin tot mai puţin profitabile şi asta pentru că nu mai găsesc oameni care să îi ajute.
De Redactia Observator la 20.11.2018, 15:48După ce pesta a lăsat România fără ferme de porci, acum sunt probleme şi în rândul crescătorilor de vaci! Fermierii se plâng că afacerile lor devin tot mai puţin profitabile şi asta pentru că nu mai găsesc oameni care să îi ajute. Mai mult, sunt nevoiţi să vândă laptele obţinut la un preţ de nimic. Lapte care, odată ajuns în marile lanţuri de magazine, costă chiar şi de 6-7 ori mai mult.
Suntem la câteva zeci de kilometri de Buzău, în comuna Cilibia. Ferma aparţine lui Marius Georgescu. Omul deţine mai bine de 50 de vaci, dintr-o rasă cunoscută pentru productivitatea ei. Obţine zilnic peste 150 de litri de lapte. Degeaba! De profit doar rareori poate fi vorba.
De la noi pleacă cu un leu un litru de lapte, în magazine şi supermarketuri e în jur de cinci lei, patru lei - Marius Georgescu, fermier
În vară, însă, situaţia a stat şi mai rău. Fermierii au dat litrul de lapte şi cu 60 de bani.
Reporter: Acoperă acest preţ cheltuielile?
Ioana Toma, administratorul fermei de vaci din Cilibia: Nu, nici pe jumătate, un litru de apa e 2 lei 50 și un litru de lapte e un leu. Oameni nu mai găsim pentru că sunt cu ajutoare şi nu mai munceşte nimeni. Poți sa le oferi indiferent cât şi nu mai vin la muncă!
Aşa că acum micile ferme supravieţuiesc doar prin subvenţiile de la stat. Un ajutor care însă va dispărea peste doi ani.
Soluţii pentru ca afacerile să rămână în picioare există însă. Producătorii se pot asocia în cooperative.
La ora actuală, în magazine preţul unui litru de lapte este şi de cinci ori mai mare decât cel vândut de fermieri.
Femierii care au vaci de lapte beneficiază de trei subvenţii. Una din fonduri europene, iar alte două plătite din bugetul de stat. Anul trecut, sprijinul a depăşit 440 de euro pentru fiecare animal.