Criză de personal pe litoral, patronii lucrează cot la cot cu angajații. Bangladesh se oferă să ne ajute, pentru salarii foarte mici
Vara a venit şi cu veşti mai puţin bune pentru proprietarii localurilor de pe litoral. După haosul de anul trecut, când angajaţii din Horeca s-au văzut obligaţi să-şi găseasă alte locuri de muncă, acum ar fi nevoie de ei, doar că nu mai vor să se întoarcă. Şi nici salariile nu sunt deloc încurajatoare. Aşa că inclusiv patronii pun umărul la munca de jos, ca să nu-şi piardă afacerile în plin sezon. Un ajutor ar putea veni din străinătate.
De Andreea Filip la 30.06.2021, 21:42Din birou, pe barcă, la scos peşte. După câţiva ani în care a adus forţă de muncă din Sri Lanka şi le-a platit angajaţilor salarii, cazare şi masă, un patron de cherhana s-a văzut nevoit să iasă la pescuit.
Matei Datcu, proprietar cherhana: Nimeni nu prea mai vrea să se trezească dimineaţa la ora 4. Intru şi eu, în fiecare zi la ora 4 sunt cu băieţii pe barcă. Tot am pus anunţuri, am dat din om în om şi nimic. Nu vine nimeni.
Pe plajă e aceeaşi problemă. Angajaţii care se ocupau de şezlonguri au plecat spre alte zări, aşa că administratorii le fac acum munca.
Răzvan Chițan, administrator plajă: Deschidem umbrelele, aranjăm sezlongurile, facem curăţenie, închidem, strângem. Facem tot ce este necesar pe plajă.
Probleme și pentru patronii de restaurante
Nici în restaurantele de la malul mării nu e mai bine. În nordul staţiunii staţiunii Mamaia se caută bucătari. S-a ajuns chiar în situaţia în care proprietarii se gândesc să nu mai deschidă deloc, în condiţiile în care nu are cine să facă mâncare pentru turişti.
Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat: În marea lor majoritate din angajaţii din 2019 au migrat spre alte domenii datorită volatilităţii şi lipsei de predictibilitatea a ceea ce se va întâmpla pe domeniu şi mai ales lipsa securităţii locului de muncă.
Am putea avea muncitori din Bangladesh pe litoral
Cum la noi deficitul de personal ar fi de 50%, soluţia ar putea veni din afară. Ambasadorul Bangladeshului a mers la Constanţa şi a stat de vorbă cu oamenii de afaceri de pe litoral, pentru a pune la punct aducerea de personal din ţara asiatică.
Md Daud Ali, ambasador Bangladesh: În orice sector, dacă aveţi nevoie de forţă de muncă, noi suntem pregătiţi să vă asigurăm acea forţă de muncă.
Bangladesh are 160 de milioane de cetăţeni, iar mulţi dintre ei lucrează ca necalificaţi pe un salariu minim de 200 de dolari. E şi motivul pentru care salariile din restaurantele de pe litoralul românesc, care pleacă de la 500 de euro, îi încurajează să vină aici la muncă.