Antena Meniu Search
x

Video Apartamentele din România care s-ar putea ieftini cu peste 50%. Noile prețuri pregătite de Guvern

Locuinţele ANL s-ar putea să fie singurele apartamente care se ieftinesc. O modificare legislativă prevede ca preţul de vânzare a acestora să scadă la nivelul celor din 2019. Diferenţele de preţ sunt de mii de euro. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 28.06.2021, 21:15

Vezi și

A plătit ani de zile o chirie modică, dar acum a reuşit să-şi împlinească visul: şi-a cumpărat locuinţa ANL. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

51.000 de euro a plătit pentru un apartament cu trei camere. Mulţi însă nu şi-au permis aşa că şi acum stau în chirie. E drept şi sumele sunt foarte mici.

Ana Maria, chiriaș: Având în vedere ca suntem trei persoane: 150 lei.

Pe acelaşi subiect

Ana Maria stă în chirie împreună cu mama, soţul şi copilul într-un apartament ANL din Bucureşti. Şi-ar dori să devină proprietar, dar cum piaţa imobiliară a explodat nici măcar să viseze nu-şi permite. Cu toţii trăiesc doar din salariul soţului. 

Ana Maria, chiriaș: Apartamentele noi pornesc undeva la 50.000 și sincer nu îmi permit sa dau 50.000 de euro.

Adrian Negrescu, consultant economic: Vorbim de tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani cărora le este aproape imposibil să cumpere în acest moment o locuință, având în vedere că au salarii foarte mici.

Vestea bună este că în perioada următoarel locuinţele ANL se vor ieftini. O modificare legislativă prevede ca preţrile de vânzare să scadă la nivelul celor din 2019. 

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Anul trecut, după cum știți, a avut loc o creştere exponențială a prețului de vânzare a apartamentelor. De pe-o zi pe alta prețul a crescut cu 60-70 la sută.

Cu cât s-ar putea ieftini apartamentele ANL

Asta înseamnă că un apartament din  Bucureşti, cu o suprafaţă de 90 metri pătraţi, vechi de 11 ani, care costa în 2019 în jur de 29.000 euro, iar în 2020, în urma scumpirilor a ajuns 49.000 de euro ar urma să coste, în urma actului normativ, 30.000 de euro. Iar o locuinţă ANL din Cluj- Napoca va fi cu 16.000 de euro mai ieftină, potrivit calculelor ministerului Dezvoltarii. 

Irina Chiţu, analist financiar: Pentru tineri e foarte important, pentru că acesta este scopul ANL, să îi ajute pe tinerii care își caută o locuință și nu își permit cu veniturile de la începutul carierei.

La nivel național sunt în jur de 13.000 locuinte ANL. Cei care vor sa cumpere astfel de imobile trebuie sa ia în calcul faptul ca vor deveni proprietari abia după ce achita toată suma. Pana atunci, proprietatea rămâne în administrarea autorității publice locale.       

Locuinţele pentru tineri pot fi achizitionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Anul trecut, mulţi proprietari au dat în judecată autorităţile publice locale pentru pe motiv că preţul calculat era mult prea mare şi nu ţinea cont şi de vechimea locuinţelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Apartamentele din România care s-ar putea ieftini cu peste 50%. Noile prețuri pregătite de Guvern