Cu cât timp înainte de o călătorie ar trebui să ne cumpărăm biletul de avion. Preţul diferă în funcţie de anotimp
Avionul devine mijlocul de transport preferat în vacanţă. Trei sferturi dintre clienţii agenţiilor de turism cer transport aerian. Rapiditatea cu care ajung la destinaţie înclină balanţa în comparaţie cu riscul de întârzieri sau anulări.
De Alex Prunean la 26.08.2024, 21:14În plin sezon al vacanţelor de vară, aglomeraţie nu e doar în vămi. În aeroporturile din ţară e furnicar. Chiar dacă transportul aerian e loterie mai nou din cauza întârzierilor şi anulărilor, 8 din 10 români spun că avionul e mijlocul lor de transport preferat, cel puţin când merg în concedii.
Cele mai frecvente destinaţii spre care zboară românii sunt Londra, Roma, Milano sau Bruxelles. Locuri în care se află comunităţi importante de români. Cei mai mulţi îşi vizitează rudele din străinătate, iar durata medie dintre zborul de dus şi cel de întors e de 9 zile.
222 de euro, preţul mediu pentru fiecare bilet de avion
Mira zboară de 2-3 ori pe an, indiferent că este vorba despre interes de serviciu sau vacanţă. "Datorită timpului scurt de a ajunge dintr-o locaţie în alta. Uneori şi pentru vacanţe, destinaţii mai exotice. Mi se pare mult mai comod cu avionul", spune Mira.
Pentru a se asigura că se încadrează în bugetul de vacanţă, cei mai mulţi cumpără biletele din timp. 222 de euro este preţul mediu plătit de români pentru fiecare bilet de avion, iar pentru a găsi bilet mai ieftin, rezervă din timp. Pentru călătoriile din vară jumătate dintre bilete sunt rezervate cu cel puţin 90 de zile înainte, iar pentru cele de primăvară rezervă în avans cu 30 de zile.
Topul celor mai tranzitate aeroporturi din ţară
În topul celor mai tranzitate aeroporturi din ţară se află Aeroportul Internațional Henri Coandă din Capitală, urmat de cel din Cluj şi cel din Iaşi. Astăzi, aeroportul din Cluj a atins pragul de două milioane de pasageri de la începutul anului, ocazie cu care a fost desemnat şi un câştigător. "Nu ne-am aşteptat, când a decolat avionul ne-a spus. Destul de frecvent în ultima vreme. E mai convenabil. Ajungi repede la destinaţie, pleci mai repede. Sunt multe avantaje", a declarat câştigătorul.
"Pentru a 6-a oară aniversăm 2 milioane de pasageri pe Cluj. Şi în acest an, vom reuşi să depăşim 3 milioane. Traficul de pe aeroportul din Cluj este peste 90% trafic internaţional. Ne pare rău pentru aceste întârzieri. S-au mai atenuat, dar din păcate vor continua", explică David Ciceo, director Aeroport Cluj.
Aproape 25 de milioane de pasageri au fost înregistrați pe aeroporturile din România pe parcursul anului trecut, cu 17% mai mulţi decât în 2022. În 2024, dacă se menţine ritmul din primele şase luni, traficul de pasageri va depăşi 26 de milioane la finalul anului.