Cu câte sticle a venit un tânăr la centrele de reciclare. Primește 50 de bani pe una: "Pentru noi contează să fie România curată"
Peste noapte, românii s-au apucat să recicleze. Cozi uriaşe au tot apărut în ultimele zile la supermarketuri din întreaga ţară, după ce un mare retailer a anunţat că oferă vouchere în schimbul ambalejelor reciclate. Iar astfel de scene speră autorităţile să se repete în perioada următoare, mai ales că, de la finalul lunii noiembrie, intră în vigoare sistemul garanţie-returnare.
De Mădălina Chiţac la 03.10.2023, 21:06Zeci de persoane, unii cu sute de sticle, au stat la coadă în toată ţara pentru câteva zeci de lei.
Reporter: Cam câte sticle aveţi aici?
- Vreo 70, deci vreo 30 de lei.
Reporter: Cât a durat să strângeţi toate pet-urile astea?
- Românii au dat năvală la aparatele de reciclat de la Kaufland. Câţi bani primesc pe un PET
- Oltenii s-au înghesuit la reciclat. Cu coşurile pline de doze şi pet-uri au făcut coadă în faţa magazinelor;...
- Oraşul din România unde sunt reciclate 60% din deşeuri. Primarul are reţeta succesului: "S-au aplicat amenzi şi...
- Cam o săptămână, zece zile. 50 de bani fiecare sticlă. Dar nu contează 50 de bani, pentru noi contează să fie România curată.
Cu voucherele primite, oamenii pot cumpăra orice din magazin. Un alt retailer permite folosirea voucherelor doar la anumite categorii de poduse. De când au apărut aceste vouchere, marile magazine au strâns zeci de milioane de ambalaje.
- Andre Coșuleanu, președinte Act For Tomorrow: E una din posibilităţile ca România să iasă din această sincopă privind reciclarea deşeurilor punând preţ pe aceste ambalaje. Am văzut în aceste zile faptul că românul, dacă are ceva în schimb, poate fi parte din sistem şi din soluţie.
Pe 30 noiembrie intră în vigoare sistemul garanţie-returnare, după o amânare de trei ani
- Mircea Fechet, ministrul Mediului: Dacă în Germania se poate, cu siguranţă şi în România se poate. Colectarea în magazinele mici, fie că sunt în mediul rural, se va face în mod automat, prin aceste rvm-uri sau manual.
Numai că mai sunt probleme de rezolvat. Comercianţii n-au suficiente spaţii de depozitare, nu ştim cum se va face preluarea ambalajelor şi nici dacă vor funcţiona centrele de sortare. În plus, sunt semne se întrebare şi în legătură cu modul în care va funcţiona sistemul în zonele rurale.
- Andre Coșuleanu, președinte Act For Tomorrow: Sistemul garanţie returnare are mari probleme pentru că nu există centre logistice, la fel ca în marile oraşe. Acolo se va colecta la sac.
Fiecare produs va avea un logo unic pentru garanţie-returnare. Şi va costa cu 50 de bani în plus. Bani pe care îi putem recupera prin returnarea ambalajelor.