Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Oraşul din România unde sunt reciclate 60% din deşeuri. Primarul are reţeta succesului: "S-au aplicat amenzi şi în an electoral"

România are cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din Uniunea Europeană. Exisă însă speranţe - comunități care învaţă lecţia civilizaţiei. Platforma Romania Unfolds prezintă povești de succes și soluții sustenabile, accesibile, cu impact puternic. Un astfel de exemplu este orașul Târgu Lăpuș, din Maramureș, unde 60% din deşeuri sunt reciclate.

De Simona Vasiac la 29.09.2023, 20:58
Vezi și

Acest prim episod face parte dintr-o serie de 6 documentare motivaţionale - fiecare va prezenta exemple pozitive de abordare sustenabilă, care să inspire oameni simpli și autorități locale. Platforma este susținută integral cu fonduri private. "Această platformă, Romania Unfolds, nu este doar un portal web, este o platformă educațională prin care ne propunem să arătăm tuturor oamenilor ceea ce înseamnă o lume sustenabilă, ceea ce înseamnă să punem în practică tehnologii verzi, să folosim energia verde, să protejăm natura, să facem lucrurile durabile", a declarat Mădălin Mihailovici, CEO companie servicii de apă şi canalizare.

Localnicii au învățat lecția și sunt foarte mândri de orașul lor

Proiectul de gestionare a deșeurilor din Târgu Lăpuș, despre care vorbeşte platforma, a început în 2009. Primăria a obținut fonduri europene de aproape un milion de euro, planurile au evoluat, iar acum are propria direcție de salubrizare. Mașina de ridicare a gunoielor ajunge la fiecare poartă din oraș și în cele 13 sate aparținătoare. După ce au primit regulamentul, localnicii care nu au înțeles să colecteze selectiv deşeurile au fost amendați. "Îți ofer transport, îți ofer containere de depozitare și atunci de ce nu o faci? Avem rezultate maxim, aș putea să spun 90% la case. Sancțiuni s-au aplicat foarte mult la concentrările urbane, adică la blocuri. S-au aplicat și se amenzi, ce să vă spun, chiar în an electoral s-au sancționat, nicio problemă", a declarat Mitru Leşe, primar din Târgu Lăpuş.

Astăzi localnicii au învățat lecția și sunt foarte mândri de orașul lor. Educația acum se face de la grădiniță, iar viitorul sună bine pentru viitorul comunității. În localitate există și o stație de sortare. De aici, peste 80% din deșeurile strânse se valorifică, iar banii obținuți sunt reinvestiți în achiziția utilajelor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Oraşul din România unde sunt reciclate 60% din deşeuri. Primarul are reţeta succesului: "S-au aplicat amenzi şi în an electoral"