Video Afacerea care a înflorit datorită subvențiilor. Valentin se aşteaptă la o recoltă-record: "Cererea e foarte mare. Nu putem face față"
În curând am putea scăpa de usturoiul chinezesc din magazine. Încurajaţi de subvenţiile primite de la stat, mulţi fermieri cultivă soiuri noi, autohtone, care dau recolte bogate. Anul trecut, România a importat peste şase milioane de kilograme de usturoi.
Valentin Jecu a cultivat în judeţul Buzău peste 10 hectare cu soiuri româneşti şi se aşteaptă să adune cel puţin cinci tone de usturoi anul acesta. Noua recoltă de usturoi românesc va ajunge în pieţe în toiul verii şi promite mari surprize.
"Cred că undeva prin luna iulie ajunge undeva cam așa, aproape cât un măr, o piersică, ceva de genul", spune Adrian Dochia, fermier.
Numărul fermierilor care cultivă usturoi a crescut în ultimii ani, după ce statul a acordat subvenţii pentru această cultură: echivalentul a 3.000 de euro pe hectar. Anul trecut, Ministerul Agriculturii a plătit peste 4.000.000 de euro.
"Cererea de usturoi este foarte mare. Într-adevăr, nu putem face față. Vă dați seama, necesarul de usturoi la nivel de România este undeva la 30.000 de tone anual. Ca să pot produce eu cantitatea asta, sub nicio formă", spune Valentin Jecu, proprietar firmă.
În ultimii șase ani, statul a plătit subvenții de aproape 23.000.000 de euro pentru usturoi, dar terenul cultivat este mult sub nivelul-record atins în 2010: peste 12.000 de hectare. În 2020, suprafața era de aproape trei ori mai mică.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰