Antena Meniu Search
x

Românii au dat năvală la aparatele de reciclat de la Kaufland. Câţi bani primesc pe un PET

Premieră în România după ce în câteva oraşe oamenii au făcut la propriu coadă la reciclat sticle, borcane şi peturi. În Craiova sau Târgu Jiu, de pildă, în faţa automatelor de la Kaufland zeci de oameni au stat la rând cu saci sau cărucioare pline cu plastic. Românii nu au devenit ecologişti peste noapte, ci au fost mai degrabă motivaţi de preţ. 

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 17:06

Vezi și

Deşi astfel de campanii de reciclare există de ani de zile în România, suma de 10, 20 sau 30 de bani oferită per pet nu i-a tentat pe oameni să depună efortul de a recicla. Noua campanie a retailerului german Kaufland a adus o ofertă mai tentantă, de 50 de bani pentru un recipent reciclat. Clienţii nu primesc însă bani ci bonuri de cumpărături de valoarea produselor reciclate. 

În Craiova şi Târgu Jiu, oamenii au devenit peste noapte "ecologişti"

În ultimele zile, imaginile cu românii care stau la coadă pentru reciclare până seara s-au viralizat. Duminică seară la dispozitivul amplasat în parcarea unui supermarket Kaufland din Târgu Jiu s-au strâns zeci de oameni cu saci plini de pet-uri. Scena s-a repetat şi luni seară. 

"În parcarea magazinului Kaufland din Târgu Jiu este un automat de reciclare. Este un loc unde poți duce pet, doze de aluminiu, sticlă și primești un tichet pe care poți să-l folosești la cumpărături în acest magazin. Este pentru prima dată când văd codă la acest automat de reciclare", a declarat Luis Popa, directorul Direcției de Gestionare a Deșeurilor din Consiliul Județean Gorj. Şi în Craiova au fost filmate luni scene inedite cu zeci de cărucioare pline de sticle sau pet-uri aduse la reciclat. 

Pe acelaşi subiect

Automate de reciclare: 50 de bani pentru fiecare pet reciclat

Campania "Săptămâna Reciclării la Kaufland" a început pe 27 septembrie şi se încheie azi. Românii pot duce sticle, pet-uri și doze de aluminiu, pentru 50 bani sub formă de voucher de cumpărături pentru fiecare recipient adus la unul dintre aparatele de colectare selectivă din parcarea magazinului. Pentru a fi acceptate de aparat, recipientele introduse trebuie să fie goale, cât mai curate și nedeteriorate. Nu pot fi aduse pet-uri sau sticle murdare, din tomberoane, deoarece acestea pot distruge aparatele de reciclare. 

Aceste aparate sunt instalate în parcările supermaketurilor de cel puţin 2 ani, dar sumele mici oferite până acum nu au atras un interes atât de mare. 

De la 30 noiembrie vom plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin

De pe 30 noiembrie vom plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin. Nu este o nouă taxă, ci o garanţie pe care o vom primi înapoi când returnăm ambalajul. Sistemul Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară din România şi vizează cele 7 miliarde de ambalaje puse pe piață în fiecare an.

Programul își propune să contribuie la atingerea ratelor de colectare pe care România s-a angajat să le îndeplinească, progresiv în următorii ani. 65% deşeuri din sticlă, 65% din plastic şi 65% din metal până la finalul anului viitor. 

Românii nu se grăbesc să recicleze

Trei din patru magazine din ţară nu s-au înscris în sistemul returnare-garanţie, care începe în noiembrie. Mulţi proprietari nici nu ştiu că trebuie să o facă. Alţii s-au înscris, dar nu ştiu cum va funcţiona programul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Românii au dat năvală la aparatele de reciclat de la Kaufland. Câţi bani primesc pe un PET