Cu un singur click, părinţii pot afla pe cheltuie copiii banii: "A devenit mai zgârcită de când are card!" Cum funcţionează cardurile pentru minori
Copiii, pe cont propriu! Cardurile pentru minori devin tot mai populare în rândul părinţilor. Cu un singur click, adulţii pot afla pe ce cheltuie banii cei mici. Sunt insa voci care spun ca educaţia financiară e mai eficientă cu bani cash, câştigaţi chiar de copii, nu daţi de părinţi.
De Ingrid Tîrziu la 23.10.2023, 20:51Pentru că vor să-i responsabilizeze, mulţi părinţi au mutat puşculiţa copiilor pe card. "Poţi să responsabilizezi copilul, poate să înţeleagă mai bine că banii nu vin din cer. Şi poate avea de mic această cunoştinţă a lucrului cheltuit. A devenit mai zgârcită de când are card!", a declarat Angi, mamă. "Îl folosesc când mai vreau să-mi cumpăr şi eu ceva de mâncare şi nu îl folosesc pentru jocuri", a declarat Karina, elevă. "Are card de junior, da! Banii primiţi de la bunici, de ziua ei, alocaţii, adunăm şi se simte bine că are acolo un ban pe care poate să-l cheltuie cum vrea ea", a declarat Eliza, mamă.
La unele bănci, părinţii îi pot răsplăti pe copii direct pe card
Cele mai întâlnite avantaje pentru cardurile junior sunt faptul că părinţii pot gestiona, în orice moment, de la un click distanţă cheltuielile copilului, pot impune limite şi în aceaşi timp există comision zero atât la retragere cât şi la administrarea contului. Odată cu vârsta copilului, cresc şi limitele. Tot cu acordul părinţilor. "Cele pentru copii avem o limită de 100 de lei pe zi la plăţile pentru online şi la comercianţi şi la retragere nu pot să retragă decât cu acordul părintelui 50 de lei pe zi, iar la cele pentru adolescenţi avem la plăţile la comercianţi cât şi online 10 000 de lei pe zi şi la retragerile la ATM 3.000 de lei pe zi", a declarat Alina Ene, director sucursală bancară.
La unele bănci, părinţii îi pot răsplăti pe copii direct pe card. Banii pentru curăţenia din cameră sau pentru tema bine făcută ajunge direct în cont. "Părintele poate să stabilească sarcini sau obiective pentru copil. La îndeplinirea fiecăreia dintre aceste sarcini, copilul poate să notifice în aplicaţie faptul că şi-a îndeplinit task-ul pentru săptămâna respectivă, iar părintele îl recompensează cu o sumă pe care el o consideră corectă, justă pentru efortul depus de copil", a declarat Luiza Domnişoru, director de comunicare bancă virtuală.
Specialiştii în educaţie financiară îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi atunci când le dau copiilor un card pe mână. "Ca educare a copilului în gestionarea banului, faptul că nu îi numără, nu îi împarte, nu-i foloseşte în mod fizic aici este de fapt o capcană. Un copil este mult mai responsabil când foloseşte banul cash. Şi iarăşi o diferenţă mare, atunci când copilul foloseşte din banii lui, pe care el i-a câştigat. De multe ori 5 lei din banii lui strânşi de el sunt mai valoroşi decât 100 de lei din portofelul mamei", a declarat Adrian Asoltanie, consultant financiar. În unele cazuri, banca poate bloca potenţialele plăţi pe care minorul le face într-un magazin care vinde băuturi alcoolice sau tutun.În România, numai la două dintre băncile importante sunt înregistrate peste 50.000 de carduri pentru copii.