Video Ecuaţia independenţei financiare. Câţi bani trebuie să economisim pentru a avea nevoile asigurate pe viaţă
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit astăzi în cadrul rubricii IQ Financiar despre principiul "Căutaţi avuţie, nu bogăţie". Este esenţa lucrurilor. Scopul este timpul liber, dar şi stabilitatea, nu să blocăm banii în bunuri.
Diferenţa dintre bogăţie şi avuţie. Bogăţia este văzută, este casa sau maşina cumpărată. Şi dacă toţi banii noştri se duc în creşterea confortului, rămânem prizonieri pentru că nu avem economii şi trăim de la o lună la alta. Trebuie să muncim ca să întreţinem toate acestea.
Ecuaţia independenţei financiare
În schimb, dacă şi economisim, acumulăm investiţii. Asta este avuţia. Cheltuiala nefăcută, maşina sau bijuteria necumpărată. Şi nu spun să nu luaăm niciodată nimic, dar prioritatea este la început să economisim, să investim şi apoi să ne bucurăm de toate având stabilitate pas cu pas în viaţă.
Iată ecuaţia independenţei financiare: cheltuielile de trai, nevoile, să fie acoperite din randament, din venituri pasive. Este posibil dacă ai răbdare, disciplină şi ştiinţa banilor - cum să investeşti economiile. Trebuie să aplici trei reguli simple.
Dacă în 15 ani economiseşti un sfert din ceea ce faci şi investeşti la un randament de 10%, în anul 16 vei ajunge independent financiar, să trăieşti din randament.
Circuitul banilor în familiile stabile
Veniturile active din muncă se duc la nevoi. Economiile investite se duc la dorinţe.
Dacă ai două concedii pe an, a câte 1.000 de euro fiecare, mai bine te duci un concediu şi al doilea nu-l faci, economiseşti 1.000 de euro, în 7 ani ai pus 7.000. Cu randament ai făcut 10.000 şi cu 10.000 de euro, la 10% randament, din anul 7 poţi să te duci încă un concediu toată viaţa ta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰