Culturile agricole din sudul României, salvate de seria lungă de ploi
În ţara în care agricultura se face în mare parte "la mila Domnului", una dintre cele mai ploioase luni din ultimii 60 de ani a venit ca o binecuvântare. Cantităţile mari de precipitaţi din ultimele săptămâni au contribuit la refacerea rezervelor de apă din sol. Vom avea producţie peste aşteptări, spun agricultorii, care însă îşi doresc să nu mai depindă de capriciile vremii la fiecare recoltă.
De Cristina Oprea la 29.06.2020, 01:14- Localnicii se plâng de lipsa sistemului de irigat.
- Agricultorii se așteaptă la recolte bogate în 2020.
Agricultorii din zona Olteniei se bucură cel mai mult de ploile care au cazut aproape neîncetat pe câmpuri. O sută de mii de hectare din judeţul Dolj sunt afectate de fenomenul deşertificării, a spus chiar ministrul Mediului, Costel Alexe, care a vizitat zona cu câteva zile înainte ca primele coduri de vreme rea să fie emise.
Costel Alexe, 10 iunie 2020: O suta de mii de hectare are astazi Sahara Olteniei. O suta de mii de hectare de dune de nisip care au inghitit terenurile fertile din sudul Romaniei. Viața românilor din Oltenia a ajuns o loterie, dictată de schimbările climatice.
În județele din sudul țării, agricultorii pot răsufla ușurați. După ploile din ultima perioadă, oamenii și-au redobândit speranța pentur o recoltă bogată și se așteaptă acum la producții de peste 5 tone la hectar, la cultura de cereale și peste 3.5 tone la floarea-soarelui.
Alexandru Anghel, agricultor: Anul asta stam bine. Am avut in primavara o seceta un pic prelungita, dar au venit ploile si ne-au ajutat foarte mult, au venit la momentul exact. Parerea mea e ca stau mai bine anul asta, de la ploi. Rezerva de apa s-a refacut sigură! Ne ajuta si la culturile de primavara.
Pe cât de mare a fost binecuvântarea ploilor pentru culturi, pe atât de imprevizibilă este vremea. Iar lipsa controlului asupra cantităţii de apă care intră în sol poate fi la fel de dăunătoare ca lipsa precipitaţiilor.
Alexandru Anghel, agricultor: Ar trebui acum sa se opreasca ploile pentru cultura de grau, altfel o sa avem probleme ca acum doi ani cand a incoltit in spic si au fost pierderi, scade pretul instant la productie. Acum e aproape gata de recoltare, doar ca nu se poate intra din cauza ploilor. Dar ca si umiditate si testele care s-au facut, totul e ok.
Agricultorii îşi doresc să muncească pământul ca în secolul 21, nu ca în cel trecut.
Alexandru Anghel, agricultor: Ar trebui sistemul de irigatii bine pus la punct, refacut. Refacut! Dunare e la 15 kilometri de noi, in linie dreapta, nu e foarte departe. Stam la mila lui Dumnezeu tot timpul, pentru ca nu ai cum. Stai si astepti...
Ministerul Mediului poate investi anul acesta până la 10 milioane de lei în terenurile degradate din România. Ca să acceseze fondurile, agricultorii trebuie să depună proiecte şi să fie ajutaţi şi de autorităţile locale.