Cum verifici dacă factura la energie a fost compensată. Virgil Popescu: "Un singur mare furnizor a emis facturile aşa cum trebuie"
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunţat că un singur mare furnizor a emis până în 15 decembrie facturile aşa cum trebuia. Restul s-ar fi "mobilizat" abia după sesizarea lui către ANPC şi demararea mai multor controale.
De Cornel Preda la 11.01.2022, 17:54Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că "pentru lunile noiembrie şi decembrie, la nivelul consumatorilor casnici, 80% au beneficiat de plafonare la energie şi în jur de 60% la gaze naturale" şi a arătat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.
”Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC şi a controlului care este încă în desfăşurare. Din datele pe care le am până acum, un singur mare furnizor a fost pregătit, şi a emis facturile aşa cum trebuie, cum scrie în lege”, a mai afirmat Popescu.
Ministrul a anunţat că se pregătesc şi după data de 1 aprilie scheme de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru a reduce TVA de la 19% la 5%, în paralel cu scoaterea din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificate verde, proiectul de OUG urmând să intre în şedinţa de Guvern cît mai curând.
Cum ştii dacă ai primit factura compensată
- Ministrul Energiei îi compară pe furnizorii de energie cu hoţi: "Cum să plătim o factură la un hoţ? Dacă nu...
- Românii care nu au primit facturi compensate, încurajaţi să nu le plătească. Ministrul Energiei: "Îşi bat joc...
- Noi măsuri de ajutor pentru românii afectați de prețurile la energie. Guvernul a anunțat ce se întâmplă cu...
Virgil Popescu a mai arătat că premierul a propus şi toţi au fost de acord să se facă o modificare pe această lege, astfel încât furnizorii să fie obligaţi să refacă facturile pe care nu le-au emis.
”Vina de a nu face facturile este clar, exclusivă a furnizorilor şi aştept raportul ANPC, să fie prezentat public”, a mai arătat ministrul Energiei, afirmând că beneficiarii trebuie să verifice dacă în factură apare rubrica de compensare şi plafonare.
"În factura care vine fiecăruia acasă există o rubrică de plafonare şi compensare. Există şi facturi care nu au nici compensare şi nici plafonare. Ce înseamnă asta? Fie factura este greşită, fie preţul este suficient de jos.
Să faci aceeaşi greşeală, înseamnă că nu ai ce să cauţi în această piaţă. Mi se pare că îţi baţi joc de oameni. Şi acest lucru trebuie să înceteze", a explicat Virgil Popescu.
Ministrul a mai spus că acei furnizori care nu au respectat legea riscă să li se ridice licenţa.
Cine primeşte compensare la factură
Compensarea facturii la gaze
- În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 vei primi o compensaţie de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare, doar dacă îndeplineşti simultan criteriile de mai jos.
- În contractul de furnizare există un preţ mai mare sau egal cu 0,125 lei/kWh*.
- Consumul din perioada sezonului rece se încadrează în 10,6 MWh, alocat în tranşe lunare, cu o abatere de max. 10%.
- Limita minimă a consumului este de 7 kWh/zi.
Compensarea facturii la energie electrică
- În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 vei primi o compensaţie de cel mult 0,291 lei/kWh pentru energie electrică dacă îndeplineşti simultan criteriile de mai jos.
- În contractul de furnizare există un preţ mai mare sau egal cu 0,68 lei/kWh*.
- Consumul din perioada sezonului rece se încadrează în 1.500 kWh, alocat în tranşe lunare, cu o abatere de max. 10%.
- Limita minimă a consumului este de 1 kWh/zi.
În Piteşti, 3.200 de clienţi din municipiu, persoane fizice şi firme, nu au achitat facturile către societatea de termoficare, existând riscul întreruperii furnizării gazelor către punctele termice, iar în Brăila un bărbat a făcut infarct în momentul în care a primit factura de la Engie.