De ce a crescut iar rata inflaţiei. Medicamentele şi detergenţii, mai scumpi cu peste 20%
Inflaţia accelerează din nou şi depăşeşte pragul de 5%. De data aceasta însă, presiunea nu vine din zona alimentară, ci din cea a serviciilor şi a mărfurilor nealimentare care au creşteri semnificative de preţuri. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că de ce ne temeam n-am scăpat: inflaţia "lipicioasă" e aici şi rămâne.
De Mădălina Chiţac la 12.08.2024, 20:02"Ne aşteptăm, sau cel puţin eu mă aştept, ca săptămâna viitoare când statistica va publica inflaţia din luna iulie să fie din nou peste 5%", declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Iar scenariul guvernatorului BNR s-a adeverit. Inflaţia a urcat până la 5,4%, de la 4,9% cât a fost în iunie. Alimentele, arată statistica, s-au scumpit cu aproape 2%. În supermarketuri însă şi în pieţe, oamenii resimt creşteri mult mai mari de preţuri. În special la legume. În plină vară, kilogramul de roşii costă şi 20 de lei.
Plătim mai mult pe medicamente şi detergenţi
Mărfurile nealimentare sunt şi ele mai scumpe cu 7%. Preţurile medicamentelor au crescut cu 24%, iar la detergenţi se constată o scumpire de 20 de procente.
Serviciile sunt cele care pun cea mai mare presiune pe rata inflaţiei şi care s-au scumpit, în ultimul an, cu aproape 9 procente. Iar din zona de servicii, cele legate de restaurante au înregistrat creşteri semnificative de preţuri. O ieşire la restaurant sau la cafenea ne costă mai mult cu 10 procente, în comparaţie cu anul trecut.
Şi zborurile sunt mai scumpe
Şi pentru biletele de avion plătim în plus cu 15%. "O posibilă explicaţie e dată de faptul că s-a redus concurenţa. A dispărut Blue Air, care era unul din cei trei mari operatori. Am rămas cu Wizz air şi Ryanair. Tarom îşi restrânge şi el activitatea. Ar trebui să vedem dacă companiile s-au comportat corect şi legal", explică Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Şi în cazul detergenţilor e pornită o investigaţie. Până vom şti dacă preţurile au crescut sau nu artificial, rămânem cu scumpirile şi cu o inflaţie care scade extrem de greu.
"Tot aici o să stăm, în jurul la 5%. Din nefericire, nu mai avem şi creşterea economică la pachet. Asta e inflaţia complicată, de care se teme bnr. Inflaţia care contează şi care rămâne, lipicioasă", ne spune Adrian Mitroi, profesor de economie
Şi care va ţine în sus dobânzile bancare. E o diferenţă mai mare de un punct procentual între dobânda cheie şi rata inflaţiei. BNR se aşteaptă ca, la final de 2024, inflaţia să ajungă la 4%.