Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Legumele care se vor scumpi cel mai mult din toamnă. Şi pâinea ar putea avea preţ majorat

Fermierii îşi numără pagubele, iar noi fluierăm a pagubă când mergem la piaţă. Din cauza secetei, preţurile legumelor nu scad, iar cei care au început să prepare conservele pentru iarnă cumpără mai puţin sau chiar renunţă la anumite bunătăţi. Strategiile de la Ministerul Agriculturii pentru a salva culturile nu dau roade: sunt milioane de hectare afectate, iar sistemul de irigaţii e încremenit în proiect.

de Redactia Observator

la 12.08.2024 , 08:38

Holdele s-au chircit pe câmp, după ce seceta a pârjolit tot. În locul lanurilor luminoase de floarea soarelui, totul e ars. "Pământul este foarte uscat, natura parcă plânge, copacii şi... Natura este însetată", spune o femeie.

Seceta aduce mari scumpiri la raft

Agricultorii sunt disperaţi. "Pentru culturile semănate în toamna anului 2023 am obţinut producţii foarte, foarte bune. Însă culturile semănate în primăvară - porumb, floarea soarelui - este un dezastru, pentru că nu a mai plouat de foarte mult timp şi, acolo unde nu există sistem de irigaţii, producţiile au fost aproape de zero. Cred că balanţa... S-ar putea să ieşim la sfârşitul anului cu ea pe minus", a declarat Costel Iancu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj.

Vezi și

"Având în vedere indicele de temperatură şi umiditate din această perioadă, e clar că culturile de la acest moment sunt mult, mult afectate de către acest fenomen de secetă", spune Romulus Sorin Agapie, director executiv DAJ Dolj.

Pe acelaşi subiect

Legumele care vor avea preţuri mai mari

Şi efectele le vom simţi cu toţii din plin. Prețurile la porumb, floarea-soarelui și alte produse agricole vor crește din cauza scăderii producției, iar tăvălugul scumpirilor va ajunge şi la raft. "Seceta va afecta, în primul rând, oferta de produse din toamnă. De la cartofi, la roşii şi alte legume româneşti. Vor fi mai puţine şi mai scumpe, decât anul trecut. E posibil ca şi pâinea să coste mai mult, în condiţiile în care producţia va fi mai mică", a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Pentru că avem un sistem de irigaţii deficitar, suntem complet dezarmaţi în faţa secetei. "Pentru agricultură, e o nouă lovitură financiară care dovedește că avem, din păcate, în continuare, o agricultură meteosensibilă. Până ce nu vom investi în rețele de irigații, în seminţe rezistente la secetă, vom depinde din nou, de cum plouă", adaugă Adrian Negrescu, analist economic.

În pieţe, producătorii nu lasă la preţ, iar oamenii cumpără mai puţin. Roșiile, ardeii, vinetele și castraveții, care, în mod normal, se ieftineau în această perioadă, costă între 6 și 12 lei kilogramul. "Exagerate! Exagerate! Deci, exagerate! Exagerate!", spune un client. "Mari! Faţă de anii trecuţi chiar se vede! Acum înţeleg foarte bine că astea au fost condiţiile meteo. Se simte la portofel foarte, foarte rău", zice altcineva.

Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, sunt aproape două milioane de hectare afectate la culturile de primăvară, adică porumb şi la floarea-soarelui, şi peste 100.000 de hectare la culturile de toamnă, mai exact grâu şi rapiţă. Iar fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt între 500 şi 600 de milioane de euro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Legumele care se vor scumpi cel mai mult din toamnă. Şi pâinea ar putea avea preţ majorat