Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Dobânzile la creditele IFN ar putea fi plafonate. Parlamentarii vor ca instituțiile financiare nebancare să nu mai poată cere înapoi sume astronomice. Acum, românii care au nevoie de un împrumut rapid plătesc dobânzi și de 60.000%, după cum susțin inițiatorii proiectului.
De Florentina Lazăr la 20.02.2024, 19:42Săndel a făcut un credit IFN în urmă cu 7 ani. A împrumutat 35.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu o dobândă de 20%. După câteva luni, însă, instituţia nebancară a adăugat costuri în plus.
Săndel a ajuns să plătească dublul sumei pe care o împrumutase
Săndel Giurea, fost client: Este periculos pentru că atunci când l-ai contractat ești încântat dar sunt dobânzile foarte mari și apoi îți dai seama că sunt niște comisioane care nu sunt de fapt prezentate.
Bărbatul a ajuns să plătească mai mult decât dublul sumei împrumutate. Acum, nu ar recomandă nimănui să facă un credit IFN. Aleşii vor să limiteze dobânzile la astfel de împrumuturi.
- Când scad ratele la credite. Isărescu: Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine în jos
- Soluţia prin care poate scădea rata cu 500 de lei. Băncile vin cu noi oferte la credite sau refinanţări
- Noua Casă 2024. Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a lua credit ipotecar de 70.000 de euro
Daniel Zamfir, inițiator proiect: Se numește credit de consum, el are o valoare de maximum 250.000 lei și este pe o perioada de maxim 5 ani. Dobânda va fi una acceptabilă. Sub nicio formă suma pe care o avea de rambursat orice consumator nu va depăși dublul sumei împrumutate.
Odată ce va intră în vigoare nouă lege, multe IFN-uri vor dispărea, spun cei din piaţă
Vlad Șandru, director de comunicare IFN: Va există o perioadă de tranziție, astfel încât să putem să ne ajustăm structura de produse și sistemele IT, astfel încât să ținem cont de noile reglementări.
În schimb, concurenţa în piaţă va fi mai mare, iar dobânzile ar putea scădea.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Un român care accesează un credit IFN în valoare de 5.000 lei, pe o perioada de 1 an, plătește acum o dobândă de 4.000%, adică 22.000 lei. În total, dă înapoi instituției financiare nebancare 27.000 lei. După ce proiectul va fi adoptat, ar putea plăti o dobândă de 18%, adică 450 lei. Valoarea rambursată va fi cu peste 21.500 de lei mai mică decât acum.
Şi recuperatorii de creanţe sunt vizaţi de nouă lege
Daniel Zamfir, inițiator proiect: Oamenii ajungeau să plătească de 2-3-5 ori suma pe care au avut-o de rambursat. Recuperatorii nu vor putea solicita de la consumatori mai mult decât valoarea debitului rămas.
IFN-urile îşi atrag clienţii prin reclame precum "Profită acum! 0% la primul împrumut", " doar cu buletinul de indentitate, fără cozi bancare" sau "credit direct pe card în 5 minute".
Camelia Grădinaru, expert bancar: Atunci când nu te încadrezi la credit bancar, clienții accesează foarte multe IFN-uri, sunt clienți care iau și 20, ajung în imposibilitatea de a mai plăti și sunt executați silit.
Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat și va fi dezbătut în Camera Deputaților.