Antena Meniu Search
x

Video Soluţia prin care poate scădea rata cu 500 de lei. Băncile vin cu noi oferte la credite sau refinanţări

Dobânzi mai bune pentru cei care vor să ia un împrumut sau să refinanţeze un credit. Băncile au început să vină cu oferte avantajoase, chiar sub pragul indicilor de referinţă. Aşa că apetitul românilor pentru credite ar putea să revină după o lungă perioadă în care nu au putut să mai ţină pasul cu ratele.

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 21:48

Vezi și

În încercarea de a atrage clienţi, unele bănci au început să reducă din dobânzi. 5,79% sau 5,89% sunt ofertele cele mai bune din piaţă la ora actuală.

Irina Chiţu, director comparator bancar: Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îţi asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit.

Camelia Grădinariu, broker de credite: Principalele condiţii solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă. Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu.

Măsurile stimulează apetitul pentru împrumuturi, care au fost de neatins pentru mulţi dintre români din cauza dobânzilor ridicate. Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023 și a depășit 10 miliarde de lei.

Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023

Nu luăm doar credite noi, ci le şi renegociem pe cele vechi.

Refinanţarea e soluţia prin care ne putem scădea ratele. Putem trece de la o dobândă variabilă la una fixă, pe 3 sau 5 ani. Spre exemplu, la un credit de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, plătim în prezent o rată de 1.930 de lei şi avem o dobândâ variabilă de 8,5%. Dacă am trece la o dobândă fixă de 5,79%, rata s-ar diminua semnificativ. De la 1.930 de lei, am ajunge să plătim 1.450 de lei, cu 480 de lei mai puţin.

După ce trece perioada de dobândă fixă, se trece la dobânda variabilă iniţială, adică rata se măreşte din nou şi se calculează în funcţie de IRCC. Sau se poate face altă refinanţare.

Camelia Grădinariu, broker de credite: Atunci când dorim să refinanţăm creditul, trebuie să ne uităm la costuri per total, pentru că sunt anumite costuri pentru refinanţare. Cele notariale, sau cele de evaluare, comisionul de analiză dosar.

Indicele ROBOR e pe un trend descrescător şi a ajuns la 6,1%

Indicele ROBOR e pe un trend descrescător şi a ajuns la 6,1%, de la peste 8% cât a fost în a doua parte a lui 2022. Însă mai are mult până ajunge la valoarea de acum 2 ani, adică de 3%.

Iar IRCC stagnează şi a ajuns la 5,8%, de la aproape 7%, cum era în octombrie 2022. Însă e aproape de trei ori mai mare faţă de începutul lui 2022.

Oricum, 2024 ar putea fi un an mai bun pentru cei cu credite.

Irina Chiţu, director comparator bancar: Dacă dobânda BNR începe să scadă, să vedem uşoare scăderi şi la indicii bancari ircc şi robor, deci să vedem şi dobânzi variabile mai mici. Dar să nu ne aşteptăm la mari scăderi. Un 0,5, un punct procentual.

Asta înseamnă că şi ratele vor fi puţin mai mici faţă de anul trecut însă diferenţe mai mari am putea vedea abia din 2025.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Soluţia prin care poate scădea rata cu 500 de lei. Băncile vin cu noi oferte la credite sau refinanţări