Economia Rusiei intră în recesiune, după un început de an promiţător. PIB-ul ţării a scăzut cu patru procente în al treilea trimestru
Economia Rusiei a intrat într-o recesiune, deoarece produsul intern brut a scăzut cu patru procente în al treilea trimestru, potrivit primelor estimări publicate miercuri de Agenția Națională de Statistică, Rosstat, potrivit The Moscow Times. Rusia s-a descurcat bine din punct de vedere economic la începutul lui 2022, când avea o creștere de 3,5% a PIB-ului.
De Marina Dinu la 16.11.2022, 22:36Scăderea PIB-ului din al treilea trimestru a urmat după o scădere similară, cu patru procente, în al doilea trimestru. Pe măsură ce sancțiunile Occidentului s-au înmulţit, economia Rusiei a fost din ce în ce mai afectată.
Scăderea de patru procente a producției între iulie și septembrie a fost, totuşi, mai mică decât scăderea de 4,5% pe care o așteptau analiștii.
Contracția a fost determinată de o scădere cu 22,6% a comerțului cu ridicata și de o scădere cu 9,1% a comerțului cu amănuntul.
Dintr-o perspectivă pozitivă, industria construcțiilor a crescut cu 6,7%, iar agricultura cu 6,2%.
- Cum se foloseşte Occidentul de criza declanşată în Polonia pentru a-l aduce Putin la masa negocierilor
- Interviu exclusiv: Fostul comandant al armatei SUA în Europa anunță cum se va încheia războiul din Ucraina
- Rusia răspunde la planul de pace propus de Zelenski cu noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei. A fost lovit şi Kievul
Ultima recesiune a economiei din Rusia, în pandemie
O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție economică, iar ultima dată când Rusia a cunoscut o recesiune tehnică a fost la sfârșitul anului 2020 și începutul lui 2021, în plină pandemie de coronavirus.
Economia Rusiei s-a descurcat bine la începutul lui 2022, cu o creștere de 3,5% a PIB-ului, dar începutul ofensivei de pe teritoriul ucrainean a declanșat o serie de sancțiuni dure din partea Occidentului.
Restricțiile la exporturi și la importuri, lipsa de personal și problemele cu aprovizionarea pentru piesele de schimb au pus o presiune puternică asupra economiei ţării.
Pe 8 noiembrie, Banca Centrală a estimat că produsul intern brut se va contracta cu 3,5% în acest an. FMI și Banca Mondială estimează o scădere a PIB-ului Rusiei de 3,4% și, respectiv, 4,5%.
Rata șomajului din Rusia a fost de 3,9% în septembrie
În ciuda unei economii în scădere, rata șomajului din Rusia a fost de 3,9% în septembrie, potrivit Rosstat.
În octombrie, Banca Centrală din Rusia și-a menținut dobânda cheie la 7,5%. A fost prima dată de la începutul războiului când rata cheie a rămas neschimbată.
Banca Centrală nu plănuiește să modifice cursul până la sfârșitul anului, acesta fiind un semn de „adaptare” la o „nouă realitate”, a declarat guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.
După ce Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale din cauza ofensivei din Ucraina, banca a majorat drastic rata cheie de la 9,5% la 20%, în încercarea de a contracara inflația și de a susține rubla.