Antena Meniu Search
x

The Economist: Pe măsură ce Europa intră în recesiune, Rusia iese

Cele mai recente date arată că Rusia are o economie modestă, dar în plină consolidare, potrivit unei analize The Economist. În ultimele sale previziuni, publicate pe 11 octombrie, FMI a îmbunătățit perspectivele economice ale Rusiei pentru acest an. În aprilie, se credea că PIB-ul Rusiei va scădea cu 8,5%. Acum, se așteaptă la o scădere de 3,4%. 

de Redactia Observator

la 13.10.2022, 18:31

Pe măsură ce Europa intră în recesiune, Rusia iese
Pe măsură ce Europa intră în recesiune, Rusia iese - Profimedia Images

Rușii nu prea au cu ce să se laude la momentul actual - așa că se bucură pentru orice primesc. Trolii de pe rețelele de socializare postează videoclipuri, destinate publicului european, care arată sobe pe gaz lăsate în funcţiune zile în șir. Ceea ce ar putea costa sute de euro la Berlin sau Paris iarna aceasta, costă doar câteva ruble la Moscova. 

Potrivit The Economist, batjocura poate părea copilărească, dar sugerează un adevăr mai profund: războiul economic dintre Rusia și Occident este într-un moment delicat. În timp ce Europa se clatină, fiind în pragul unei recesiuni adânci, situația economică din Rusia se îmbunătățește.

Sancțiunile occidentale, lansate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie, au stricat perspectivele economice pe termen lung ale Rusiei. Blocarea accesului la tehnologie și expertiză străină pentru cea de-a noua economie din lume, ca mărime, a redus potențialul de creștere cu până la jumătate, sugerează mai multe analize.

Producția de petrol și gaze a Rusiei este cu aproximativ 3% mai mică decât era înainte de război

Pe acelaşi subiect

Producția de petrol și gaze, care pompează economia rusă, este cu aproximativ 3% mai mică decât era înainte de război și ar putea scădea și mai mult odată ce embargourile europene vor intra în vigoare, la începutul anului 2023. În primele șase luni de război, între 250.000 și 500.000 de ruși au fugit din țară, estimează Liam Peach de la compania de consultanță Capital Economics. Mulți erau foarte educați și bine plătiți.

Decizia recentă a lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a lovit, din nou, economia ţării. A provocat o retragere masivă a depozitelor, deoarece oamenii s-au îngrijorat din nou pentru viitorul țării. Potrivit estimărilor The Economist, rușii au retras din bănci ruble în valoare de 14 miliarde de dolari în septembrie, aproximativ o treime mai mult decât în ​​februarie.

O reducere suplimentară a forței de muncă contribuie la deficitul de muncitori, agravând problema inflației din Rusia. Inflația totală este în scădere bruscă, iar presiunea prețurilor din sectorul serviciilor cu forță de muncă puternică se înrăutățește.

În ciuda acestor dificultăți, recesiunea a ajuns, probabil, acum la sfârșit. Mulți oameni se îndoiesc de PIB-ul oficial, dar este posibil să obţinem o idee despre activitatea ţării dintr-o gamă mult mai largă de surse. Banca Goldman Sachs realizează un „indicator al activității curente”, care sugerează cum se descurcă economiile de la lună la lună. 

Producția industriei auto, care scăzuse la zero în urmă cu câteva luni, a revenit și ea, sugerând că producătorii au reușit să se aprovizioneze din afara Occidentului

Datele indică faptul că activitatea Rusiei este mult mai animată decât în marile ţări europene. Producția din industria auto, care în urmă cu câteva luni practic a scăzut la zero, a revenit și ea, sugerând că producătorii au reușit să se aprovizioneze din afara Occidentului. În dolari, importurile lunare de bunuri ale Rusiei depășesc acum aproape sigur media anului trecut.

În ultimele sale previziuni, publicate pe 11 octombrie, FMI a îmbunătățit perspectivele economice ale Rusiei pentru acest an. În aprilie, se credea că PIB-ul Rusiei va scădea cu 8,5%. Acum, se așteaptă la o scădere de 3,4%. Nu este ceva cu care să te lauzi, dar poate fi gestionat. 

Datele economice sugerează că Rusia va putea să se lupte în continuare. La sfârșitul lunii septembrie, guvernul a prezentat un proiect de buget pentru 2023 până în 2025. Potrivit Elinei Ribakova, de la Institutul de Finanțe Internaționale, bugetul implică creșteri mari ale cheltuielilor legate de război în următorii ani, în special pentru ”securitatea internă”. După ce a evitat colapsul economic, Putin, cel mai probabil, îşi va asuma noi riscuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » The Economist: Pe măsură ce Europa intră în recesiune, Rusia iese