Antena Meniu Search
x

Video Cum se foloseşte Occidentul de criza declanşată în Polonia pentru a-l aduce Putin la masa negocierilor

Uniţi împotriva Rusiei - este mesajul liderilor lumii după criza de securitate declanşată de prăbuşirea rachetei în Polonia. Oficialii occidentali spun că Moscova este vinovată de moartea celor doi fermieri. De teamă că astfel de atacuri s-ar putea repeta, statele Baltice cer NATO să aducă mai mult armament şi mai multe sisteme de apărare pe flancul estic.   

de Simona Moloiu

la 16.11.2022, 20:23

Vezi și

Situaţia de criză de la nivelul NATO s-a dezamorsat abia după ce primele date din anchetă au arătat că racheta care a căzut în Polonia nu a fost trasă de militarii lui Putin, ci de cei ai Ucrainei, în încercarea de a se apăra. 

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Permiteţi-mi să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia este în cele din urmă responsabilă, continuând războiul său ilegal împotriva Ucrainei. 

Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice îndeamnă însă la cumpătare şi spune că nu are niciun indiciu că Rusia ar pregăti un atac împotriva NATO. Că Moscova poartă întreaga responsibilitate o spun la unison şi liderii celor mai puternice state ale lumii. 

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: Aceasta este realitatea crudă şi necruţătoare a războiului lui Putin. Cât timp continuă, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii noastre şi a aliaţilor noştri şi câtă vreme merge mai departe va devasta economia globală în continuare. 

Pe acelaşi subiect

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Rusia trebuie acum să asculte de mesajul care i-a fost foarte clar trimis de către comunitatea internaţională şi să revină la masa negocierilor. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Preşedintele rus este aproape singur în lume prin această politică a sa. 

Moscova spune că nu are nicio responsabilitate

Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a susţinut că nu are nicio responsabilitate în tragedia din Polonia şi a lăudat chiar Statele Unite ale Americii. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Vă invit încă o dată să fiţi atenţi la reacţia precaută a Statelor Unite, care a fost în contrast cu reacţia absolut isterică a părţii poloneze şi a altor ţări. De ce s-a întâmplat? Ar trebui să adresaţi această întrebare Varşoviei, probabil, şi să le cereţi oficialilor polonezi să fie mai reţinuţi, mai echilibraţi şi mai profesionişti atunci când vorbim despre subiecte atât de sensibile şi potenţial periculoase. 

Prieten cu Vladimir Putin, unul dintre puţinii rămaşi, preşedintele Turciei nu a pus nicio clipă la îndoială declaraţiile venite de la Moscova.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Trebuie să respect declaraţia Rusiei. Este important pentru noi că Rusia spune "această situaţie nu are nimic de-a face cu noi." Încercăm să aducem Rusia şi Ucraina la masa negocierilor cât de curând posibil. Folosind această metodă de provocare în timp ce suntem angajaţi în acest efort nu ar fi corect.

La Budapesta, Viktor Orban a convocat la rândul lui Consiliul de Apărare a ţării, după ce bombardamentele Rusiei au întrerupt livările de petrol rusesc către Ungaria. 

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: În această situaţie, cred că este cel mai important lucru să predomine un calm strategic printre decidenţi, în aşa fel încât consecinţe tragice şi de necontrolat să poată fi prevenite. 

Articolul 5 din Tratatul NATO a fost invocat o singură dată în istoria Alianţei - la cererea Statelor Unite, după atacurile de pe 11 septembrie 2011. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cum se foloseşte Occidentul de criza declanşată în Polonia pentru a-l aduce Putin la masa negocierilor