Economia Rusiei suferă daune masive din cauza sancțiunilor deși Moscova minimizează efectele, arată un studiu Yale
Sancțiunile pe care UE, Regatul Unit și SUA le-au impus Rusiei după începutul războiului din Ucraina au reprezentat o modalitate intermediară de intervenție între cele două alternative principale: ignorarea totală sau implicarea militară. De când au început să fie luate aceste măsuri, Moscova a susținut că nu este afectată. Cu toate acestea, un studiu recent de la Yale prezintă o altă imagine, notează DW.
De Redactia Observator la 29.07.2022, 17:30În ceea ce privește sancțiunile impuse asupra Federației Ruse, Moscova face eforturi pentru a minimizează impactul acestora și chiar încearcă să convingă publicul că, în realitate, Occidentul este cel care suferă. O echipă de experți de la Yale, care a cules și analizat date legate de consumul domestic, alături de importuri și exporturi.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că economia Rusiei a fost afectată ireversibil, fiind forțată să treacă de la piețele europene către cele din Asia. În plus, importurile rușilor s-au prăbușit de la începutul războiului, efectele fiind resimțite mai ales în zona de tehnologie de vârf.
"Producția internă rusă a ajuns într-un impas complet, fără capacitatea de a înlocui parteneriatele, produsele și specialiștii pierduți", au constatat analiștii de la Yale.
Odată cu sancțiunile impuse și de entitățile private și prin plecarea a aproximativ 1.000 de companii globale, Rusia a pierdut aproximativ 40% din produsul intern brut, concluzionează cercetătorii. Situaţia economică fragilă nu este îmbunătăţită nici de măsurile luate de Vladimir Putin, finanţele Kremlinul fiind deja profund afectate.
- Rusia, tur de forţă în Africa. Lavrov le spune liderilor africani că Occidentul este de vină pentru criza...
- Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: "Moscova trebuie să suporte un...
- Efectele sancţiunilor se resimt puternic. Vladimir Putin: "Occidentul nu poate izola Rusia şi nici să o trimită...
Problemele cu care Rusia se confruntă în prezent se reflectă și asupra piețelor de capital locale, acestea înregistrând cele mai slabe randamente la nivel mondial. Din această cauză, chiar și perspectivele de viitor au de suferit și asta deoarece asta limitează considerabil sumele care pot fi investite în revenirea economică.
Statisticile Kremlinului prezintă o realitate paralelă
"De la începutul invaziei, Kremlinul și-a cosmetizat statisticile, ignorând valorile nefavorabile și prezentându-le doar pe cele favorabile", susțin cercetătorii. În plus, regimul lui Vladimir Putin se folosește de influența asupra presei pentru a comunica aceste date distorsionate astfel încât să prezinte o situație pozitivă.
Noile statistici ale producției industriale din Federația Rusă din luna iunie arată că a avut de suferit din cauza sancțiunilor. În cazul automobilelor, producția a scăzut cu 89%, în timp ce în cazul cablurilor de fibră optică s-a înregistrat o scădere cu aproape 80% față de nivelurile raportate în 2021.