Efecte în lanț în economia mondială, din cauza răspândirii coronavirusului
Răspândirea coronavirusului va avea consecinţe grave şi asupra economiei mondiale. Toată lumea se teme de o nouă criză. Specialiştii estimează că o vom simţi cu toţii cel târziu la vară. Transporturile şi turismul sunt deja puternic afectate.
De Redactia Observator la 11.03.2020, 01:10Răspândirea coronavirusului va avea consecinţe grave şi asupra economiei mondiale. Toată lumea se teme de o nouă criză. Specialiştii estimează că o vom simţi cu toţii cel târziu la vară. Transporturile şi turismul sunt deja puternic afectate.
Recesiunea globală este iminentă. Cât va fi de gravă? Încă nu se ştie.
NOURIEL ROUBINI, economist american - În China a durat trei luni să atingem vârful epidemiei, iar în Europa şi SUA va dura două trimestre, ceea ce înseamnă că vom avea recesiunea în primele 9 luni ale anului. E nevoie de doar două trimestre pentru a avea recesiune globală. Vom avea, aşadar, cu siguranţă recesiune globală, întrebarea este doar cât de severă.
Petrolul şi-a revenit parţial după prăbuşirea istorică din ziua precedentă, iar bursele i-au urmat trendul, inclusiv în Bucureşti.
ADRIAN CÂCIU, economist - Sunt foarte multe industrii care depind de preţul petrolului la nivel global. Orice schimbare de preţ afectează întreaga economie. Ar trebui făcut un nivel maximal şi unul minimal în care să funcţioneze astfel încât să nu destabilizeze economia la nivel mondial.
În toată lumea se discută de măsuri fiscale care să limiteze recesiunea.
OVIDIU DUMITRESCU, director general adjunct casa de brokeraj - Avem un cost al banilor mult mai jos şi guverne tot mai dispuse să accepte deficite fiscale mai mari.
La noi, carburanţii continuă să se ieftinească. Comparativ cu luna trecut, preţul litrului de beniză a scăzut cu aproximativ 3 procente. Asta înseamnă că un plin de 50 de litri este mai ieftin cu 7.50 lei.
În cazul motorinei, în schimb, diminuarea este de 2 procente. Astfel, acelaşi plin este mai ieftin cu aproximativ 5 lei faţă de acum 30 de zile. Dacă preţul barilului de petrol se va menţine la nivelul actual, asta se va resimţi la pompă prin preţuri mai mici chiar şi cu 15%.
La polul opus sunt electronicele, a căror scumpire pare iminentă din cauza reducerii producţiei în China.