Europenii au ajuns să facă economie la mâncare pentru a-şi putea plăti ratele sau chiria
Tot mai mulţi europeni se văd nevoiți să facă economie la mâncare pentru a-și putea achita ratele la locuinţă, potrivit unui studiu publicat în raportul New Housing Trend, citat de Euronews. Astfel, 1 din 10 europeni a fost nevoit să reducă cheltuielile pentru mâncare și alte produse esențiale în ultimul an pentru a-și permite plata chiriei sau a ratei ipotecare.
De Redactia Observator la 28.10.2024, 10:04Sondajul, care a inclus mii de consumatori europeni, arată că, în ultimul an, costurile locuințelor au crescut în medie cu 54% în Europa. Deși 37% dintre europeni spun că reușesc să facă față acestor cheltuieli, aceștia afirmă că bugetul este limitat. Aproape o cincime (19%) dintre europeni declară că întâmpină dificultăți în a-și acoperi toate cheltuielile.
În medie, gospodăriile europene alocă 38% din venitul lunar pentru plata chiriei sau a ratei și a utilităților. Cele mai mari procente se înregistrează în Slovenia (43%) și Portugalia (42%), în timp ce locuitorii din Elveția au raportat un procent mai scăzut (30%).
Pentru a putea face față acestor scumpiri, 80% dintre participanți au declarat că au început să reducă cheltuielile în alte părţi. Aproximativ 41% au renunțat la activități sociale, iar 40% au redus bugetul pentru vacanțe și produse de lux. Dintre aceștia, 16% au declarat că au tăiat și din cheltuielile pentru alimente, în special în Austria și Finlanda, unde acest procent ajunge la 26%.
Mulți europeni apelează la împrumuturi pentru a face față costurilor locuinței
Pentru 15% dintre respondenți, aceste ajustări nu au fost suficiente, astfel că au recurs la împrumuturi pentru a-și acoperi cheltuielile locuinței. Această tendință este cea mai pronunțată în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%). Dintre cei care au apelat la împrumuturi, o treime au folosit carduri de credit, iar 27% s-au împrumutat de la familie și prieteni. Aproximativ 23% au apelat la împrumuturi bancare negarantate.
Totodată, aproape jumătate dintre europeni (48%) se așteaptă ca prețurile locuințelor să crească și mai mult în următorul an. În acest context, un procent semnificativ de europeni iau în considerare mutarea într-un oraș mai mic (32%) sau chiar în altă țară (24%) pentru un trai mai accesibil, însă 21% dintre aceștia nu sunt deschiși la relocare.
În timp ce 18% dintre europeni întâmpină dificultăți în a plăti facturile la energie – procent ce ajunge la 36% în Grecia – măsurile luate pentru eficientizarea energetică nu se află în topul priorităților. Aproximativ 27% dintre respondenți ar instala panouri solare dacă ar avea resursele necesare, iar 25% ar opta pentru geamuri termopan. Măsuri precum captarea apei de ploaie și instalarea pompelor de căldură sunt mai puțin luate în considerare.
În ciuda dificultăților legate de costuri, mulți europeni sunt mulțumiți situaţia lor locativă. Sondajul arată că cei mai mulţumiţi sunt cei din Olanda și România. La polul opus sunt cei din Malta, Cehia, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda. Principalele motive de insatisfacție sunt lipsa de spațiu, menționată de 58% dintre polonezi, comparativ cu media europeană de 37%, și costurile prea ridicate, indicate de 33% dintre respondenți, în special în Malta, Irlanda și Finlanda.