Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Plinul de combustibil, cu 30 de lei mai scump din 2025. Preţurile estimate la benzină şi motorină

La anul, un plin de benzină şi motorină ar putea să coste mai mult! Creste acciza la carburanţi, iar micii benzinari vor fi obligaţi să plătească un impozit suplimentar

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 20:57

Acciza pentru carburanţi va creşte cu 5% de la începutul anului viitor, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor, obţinut în exclusivitate de Observator.

Taxa va scumpi combustibilul cu până la 20 de bani pe litru

Economiştii se tem că scumpirea carburanţilor va avea un efect de domino. 

Articolul continuă după reclamă

"Odată crescut prețul la motorină-benzină, lucrurile se duc în lanţ mai departe. Cred că astfel de acțiuni trebuie făcute, dar trebuie foarte atent cântărite, analizate", spune Dumitru Chisăliţă, expert în energie.  

Pe acelaşi subiect

Scumpirea va fi şi mai mare în micile laţuri de benzinării, care vor avea de plătit o nouă taxă de anul viitor. Toate companiile din energie, petrol şi gaze vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri. Până acum, erau taxate doar cele care aveau cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro. 

"Benzinarii particulari care nu au asemenea mari venituri vor fi nevoiţi să scumpească. Acest preț de 0,5% se va regăsi în factură către cetăţean. Între 20 și 40 de bani maximum, dar e de ajuns, pentru că Este posibil să mai crească preţul şi datorită mişcărilor din piaţă ale barilului", spune Ion Tache, Asociaţia Benzinarilor Independenţi.

Scumpirea poate ajunge astfel la 60 de bani pe litru în unele staţii de carburanţi. În România există peste 1.000 de mici benzinari. Două din 10 staţii sunt deţinute de aceştia. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri economice » Plinul de combustibil, cu 30 de lei mai scump din 2025. Preţurile estimate la benzină şi motorină