Video Băuturile alcoolice care s-ar putea scumpi cu 50%. Măsura vine la pachet cu concedieri
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Guvernul fereşte berea de scumpiri. Băuturile spirtoase, însă, ne vor da dureri de cap. Ginul, romul şi whiskey-ul ar putea costa cu până la 50% mai mult, dacă executivul decide să dubleze acciza. Măsura ar putea duce la concedieri în domeniu și creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot conţine ingrediente periculoase pentru sănătate.
Berarii au cerut Guvernului să nu crească abrupt acciza de la anul. Şi au găsit înţelegere. Taxa va fi majorată doar cu 4,4%, adică iubitorii de bere vor plăti în plus mai puţin de 1 ban pe litru.
"Vești bune vin în privința accizei la bere. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate", declară Marcel Ciolacu.
Argumentul premierului: industria berii îşi plăteşte toate taxele la stat
Guvernul e de neînduplecat însă în privinţa băuturilor spirtoase. Acciza ar putea creşte cu 53% de anul viitor. Asta va duce la majorări de preţuri la gin, vodka, whisky și rom.
- Un bărbat 51 de ani a provocat haos pe DN 17 D, în Bistriţa-Năsăud. Avea alcoolemie de 1,25 mg/l și era...
- Un tânăr beat şi fără permis a făcut praf maşina părinţilor după ce s-a răsturnat în poarta unei case. A...
- Bătrână, lovită de o maşină de poliţie pe trecerea de pietoni, în Capitală. Autospeciala era în misiune şi...
"Preţul la raft al băuturilor ar putea creşte undeva între 25 şi 50%. Tocmai la produsele economice, mai ieftine, care sunt făcute în România de către agenţi economici români acolo va fi cel mai mare impact, pentru că acciza este între 50 si 75% din preţul produsului de la raft", spune Florin Rădulescu, Președinte Asociaţia Spirits.
Care este riscul dublării preţurilor
Dublarea preţurilor la raft ar încuraja consumatorii să cumpere băuturi spirtoase mai ieftine de pe piața neagră. Despre care nimeni nu ştie ce conţin exact şi care pot avea efecte dezastruoase asupra sănătății.
"Afectare cardiovasculară, afectare hepatică, cumularea de metale grele în interiorul organismului care poate să determine o afectare a nervilor periferici, alcoolul metilic care de multe ori este confundat şi folosit pe post de alcool etilic poate să determine orbire definitivă", explică Radu Țincu, medic toxicolog.
1 din 3 români a declarat că a băut alcool din surse pe care nu le cunoştea. Consumul pe cap de locuitor este de peste 27 de litri de alcool pur în fiecare an. Ministerul Finanţelor a chemat producătorii de băuturi spirtoase la negocieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰