Exporturile de azot ale SUA au crescut pe măsură ce Europa are probleme legate de aprovizionarea cu îngrășăminte
Exporturile de îngrășăminte pe bază de azot din SUA au ajuns la un nivel maxim al ultimilor ani în această vară, după ce creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa a dus la creșterea costurilor de legate de producția locală de îngrășăminte, făcând produsele americanilor mai competitive, notează Reuters.
De Redactia Observator la 25.10.2022, 10:21Vânzările în creștere ale SUA evidențiază efectul pe termen lung al războiului din Ucraina asupra aprovizionării globale cu alimente și energie. Rusia, afectată de sancțiuni extinse, este un producător major de îngrășăminte și gaze naturale, esențiale în fabricarea produselor pe bază de azot necesare pentru a crește producția de cereale și alte culturi.
De la invazia Rusiei în Ucraina, Europa a început să renunțe la gazele naturale rusești. În plus, conductă care transporta amoniac din Rusia către un port din Ucraina a fost închisă. Aprovizionarea cu îngrășăminte a dus la creșterea prețurilor îngrășămintelor la nivel mondial, astfel încât Organizația Națiunilor Unite a avertizat luna aceasta despre o "criză viitoare" a disponibilității. În plus, companiile europene au fost nevoite să închidă unele fabrici din cauza costurilor tot mai ridicate.
Europa are nevoie de îngrășăminte
Exporturile din Statele Unite, al treilea mare producător din lume, au crescut la 370.000 de tone de îngrășământ în august, mai mult decât dublu față de totalul din anul precedent, potrivit celor mai recente date.
- Cât de gravă a fost, de fapt, seceta din România. Cifrele care arată dezastrul din Agricultură
- Agricultura se întoarce în timp din cauza scumpirilor. 30% mai mulţi fermieri au ajuns să facă agricultură...
- Vladimir Putin, discurs video după explozia din Crimeea. Liderul rus spune că este gata să ajute la rezolvarea...
Cumpărătorii din Europa europeni oferă mai mult decât cumpărătorii interni atât din Statele Unite, cât și din alte țări, cum ar fi Indonezia și Malaezia, a declarat Alistair Wallace, director la Argus Media din Londra. Cu toate aceste, momentan este neclar dacă americanii au produs mai multe îngrășăminte în ultimele luni sau dacă au decis să vândă mai mult către europeni.
Prețurile pentru azot în UE au scăzut în cursul lunii octombrie, asta și pe fondul reluării activității de către unele fabrici, stimulată de scăderea prețurilor pentru gazele naturale. Cu toate acestea, fermierii europeni nu pot să își facă stocuri de îngrășăminte pentru campania de primăvară, asta din cauza prețurilor mai ridicate, la care se adaugă oferta limitată.