Antena Meniu Search
x

Video Producţia de grâu e cu 25% mai mică. Disperarea unui fermier: "Îngrăşămintele s-au scumpit cu 300%. Suntem înspăimântaţi"

Avem o producţie de grâu mai mică în acest an. Din cauza secetei, am pierdut milioane de tone de cereale pentru că, de pe suprafeţe bune, unii fermieri n-au mai avut ce să culeagă. În timp ce recolta e mai mică, toate costurile s-au dublat sau chiar triplat, aşa că mulţi agricultori sunt în pierdere. Ne ajunge grâul produs, însă asta nu înseamnă că nu vom mânca pâine mai scumpă

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.07.2022, 20:19

Vezi și

Ionuţ Olteanu a cultivat în acest an grâu pe o suprafaţă de peste 4.000 de hectare. A recoltat deja cerealele, iar acum face bilanţul. "În jur de 5 tone. Media a fost de 5 tone, pentru că au fost şi zone unde chiar nu a plouat şi am avut şi 3,7 tone, 4 tone. Dar şi zone unde a plouat şi am avut peste 6 tone. S-au obţinut în jur de 21.700 de tone", spune Ionuţ Olteanu, fermier. Anul trecut, a recoltat 27.000 de tone. Momentan, fermierul stă cu marfa în silozuri. Preţul de la grâu e prea mic acum, spune el. "Dacă aş vinde, aş vinde cu 1.800 de lei tona. Acolo aş semna. Acum e 1.500 şi e un preţ care nu ne acoperă toate aceste scumpiri. Îngrăşămintele s-au scumpit cu 300%. Şi suntem înspăimântaţi de aceste scumpiri. Motorina, la fel, s-a scumpit foarte mult", adaugă Ionuţ Olteanu, fermier. 

Recoltă săracă din cauza secetei

Iar dacă toate costurile de producţie din acest an au fost mai mari, recolta, pe toată ţara, e mai săracă. "Producţia de grâu a României în acest an este mai mică, în comparaţie cu 2021. Vorbim despre o scădere cu aproximativ 25 de procente. Adică, dacă anul trecut am produs 11,3 milioane de tone de grâu, în acest an producţia s-a redus până la 9 milioane de tone", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator. "Anul ăsta, în schimb, n-am avut precipitaţii deloc în toamnă, nu au avut precipitaţii în timpul iernii, nu au avut precipitaţii decât sporadic în primăvară", spune Cezar Gheorghe, expert piaţă cereale. 

Am cultivat grâu pe o suprafaţă de 2,1 milioane de hectare. Şi, din ce-am cules, cea mai mare parte merge către export: peste 6 milioane de tone. De altfel, România este un jucător important în Europa. Anul trecut, am realizat aproape 10% din producţia totală a Uniunii Europene. 

Pe acelaşi subiect

Grâu mai puţin, pâine mai scumpă

Însă, în ciuda faptului că avem grâu cât să le dăm şi altora, pâinea pe care o mâncăm noi e tot mai scumpă. "La noi, pâinea este 20 de lei kiloogramul. Noi facem pâine cu maia, anumite sortimente mai speciale pot ajunge şi la 24 de lei kilogramul. În ianuarie, aveam preţurile între 18 şi 20 de lei", mărturiseşte Maria Acristei, proprietar brutărie. 

Iar preţurile vor tot continua să crească. "Probabil că va fi o scumpire de cel puţin 10% la noi. Cheltuielile pe materii prime au crescut, la fel motorina, curentul. Toate utilităţile. Noi folosim preponderent făină românească. Făina românească s-a scumpit cu 60% de la începutul anului", a precizat Maria Acristei, proprietar brutărie. Iar pâinea s-a scumpit cu 24% în utlimul an, arată datele oficiale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Producţia de grâu e cu 25% mai mică. Disperarea unui fermier: "Îngrăşămintele s-au scumpit cu 300%. Suntem înspăimântaţi"