Video Cât de gravă a fost, de fapt, seceta din România. Cifrele care arată dezastrul din Agricultură
Agricultura în România moare, încet, dar sigur, sufocată de indolenţă şi nepăsare. Fără sisteme de irigaţii, seceta cruntă din acest an a făcut pagube de un miliard de euro. 38 de judeţe au fost arse peste vară. În Dobrogea, una dintre cele mai afectate zone, mulţi fermieri nici nu s-au mai apucat de noile culturi, iar unii se gândesc chiar să renunţe de tot.
Un nor de praf care acoperă totul de jur-împrejur în urma utilajelor este dovada că seceta încă e crâncenă.
Mircea Chipăilă, fermier: Lipsește apa, dar trăim speranța că va veni, la țară se spune că ploaia și moartea vor veni la un moment dat.
Reporter: Ce se întâmplă dacă nu plouă?
Mircea Chipăilă, fermier: Se pune presiune pe cultură. Nu reuşeşti să semeni, nu ai cultură pentru anul următor. Orice abatere de acum ia din potenţialul de producţie normal, puţin câte puţin.
- Peste 761.300 de hectare cultivate au fost lovite de secetă. Cerealele au fost cele mai afectate de lipsa ploilor
- Seceta din vară scumpește laptele la iarnă. Marele magazine preferă să aducă de afară mai ieftin, iar...
- Cu peste 75% din culturi distruse de secetă, agricultorii din Vrancea scot "artileria grea": 10 sisteme de rachete...
Nu doar lipsa ploilor vitregeşte culturile, ci și diferențele foarte mari de temperaturi dintre zi și noapte. O cultură de grâu însămânțată acum ar avea nevoie de 12 grade ziua ca să fie ferită de dăunători. 20 de grade acum e prea mult. Iar asta înseamnă pierdere totală.
Andreea Filip, reporter Observator: Ca să vă faceți o idee de cât de severă este seceta în Dobrogea, acest teren este arat, dar nu poate fi semănat pentru că este plin de bolovani, de cealaltă parte, sunt fermieri care au abandonat de tot sezonul acesta și nu pot face altceva decât să aștepte ploaia.
Jean Marc este un fermier francez care a venit in Romania in 2006. Lucrează 1000 de hectare, a investit 300.000 de euro în sistemele de irigații proprii. Chiar și asa, este primul an când se gândește să renunțe la tot.
Jean Marc, fermier: Astăzi suntem foarte pesimiști, aşteptăm de sus, dacă nu vine de sus o să fie foarte nasol. Poate să fie și producție zero dacă nu plouă deloc.
Fermierii se plâng și de cheltuielile foarte mari la energie.
Reporter: Cu toate cheltuielile şi cu toate investiţiile la cât ar putea ajunge?
Jean Marc, fermier: Nu ştiu dar ar trebui să ajungă la peste 2 lei, care mi se pare ceva de neimaginat.
Rapița, porumbul și floarea soarelui au fost culturi afectate dramatic.
Ion Bulică, inginer: De la 1 ianuarie până la 31 august nu am primit la nivelul judeţului între 200 şi 210 mm precipitaţii, deci a fost si primăvară foarte secetoasă. Din cele 180.000 de hectare de teren arabil cultivate în primăvară, circa 12-15 la sută din suprafaţa de primăvară a fost afectată. Producţiile care s-au realizat la culturile de primăvară au fost mici sau foarte mici. Procentul afectat de seceta a fost între 40 și 60 la sută.
Andreea Filip, reporter Observator: Ironic sau nu, în timp ce terenurile stau necultivate din lipsă de apă, staţiile de irigat sunt abandonate de mai bine de 15 ani. Sunt vandalizate şi s-au transformat într-o groapă de gunoi.
Datele Ministerului Agriculturii arată că peste 800.000 de hectare din cele 5,4 milioane cultivate cu cereale au fost afectate de secetă în acest an.
Cifrele care arată dezastrul din Agricultură
Producţia de grâu
-23%, faţă de anul trecut
Producţia de rapiţă
-22%, faţă de anul trecut
Producţii afectate de secetă
peste 800.000 de hectare
Principalele culturi afectate de secetă
Grâu - 190.000 hectare
Porumb - 318.000 hectare
Floarea-soarelui - 156.000 hecatre
Pierdere: peste un miliard de euro
sursa: Ministerul Agriculturii
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰